Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Onderzoek naar stamceltherapie en behandeling paardenastma

Algemeen
Advertisement
Denk je bij het woord 'stamcellen' ook gelijk aan het genezen van pezen en kraakbeen? Dat is logisch, deze zachte weefseltypen waren de eerste die genezen konden worden door middel van stamceltherapie bij paarden. Maar er lijkt meer mogelijk. Dierenartsen onderzoeken nu de mogelijkheid voor het gebruik van stamceltherapie bij andere klachten. Een van deze is astma (een chronische aandoening gepaard met langdurige, lage ontstekingen) bij paarden.

Niet differentií«ren

Wetenschappers waren in het verleden van mening dat stamcellen in bepaalde celtypes zich gedroegen als een specifieke cel in het lichaam van een dier. Bij het injecteren van stamcellen in een pees bijvoorbeeld, namen zij aan dat die stamcellen zich omzetten in peescellen (tenocyten) en dat dí¡t de genezing bevorderde. Later ontdekten wetenschappers dat stamcellen niet hoeven te differentií«ren om effectief te zijn. In plaats daarvan scheidden stamcellen oplosbare substanties uit. Deze bevorderen het herstel en de groei en heeft ontstekingsremmende effecten.

Marion DuPont Scott

Dierenartsen van het Marion DuPont Scott Equine Medical Center in Virgina publiceerden onlangs een artikel. Daarin beschreven zij hoe stamcellen (met zijn ontstekingsremmende eigenschappen) kunnen worden gebruikt als behandeling voor astma. Er zijn nog geen onderzoeken bij levende paarden uitgevoerd. In de laboratoriumomgeving en bij andere dieren is het toedienen van stamcellen als behandeling voor astma wel getest. Dit toonde een vermindering van ontstekingscellen in bronchoalveolaire vloeistof (BALF) aan.

Conclusie

"Hoewel stamceltherapie kan helpen bij de behandeling van astma, kan de timing van het toedienen en de dosis ervan bepalend zijn voor het effect. Daarnaast is er ook nog onderzoek nodig naar de nabehandeling van dit proces," zo concluderen de wetenschappers. Lees hier voor meer informatie.   Bron: Kentucky Equine Research Foto: Remco Veurink   [adrotate banner="861"]