Clementine Voest © Sabine Meyer
Clementine Voest © Sabine Meyer

Clémentine Voest: “Zet bij aan- of verkoop van een paard het een en ander op papier”

Algemeen
Advertisement
Clémentine Voest houdt zich als commissionair bezig bij de aan- en verkoop van kwaliteitsvolle dressuurpaarden. Daarnaast rijdt ze op een aantal eigen paarden dressuurwedstrijden. De amazone heeft niet alleen een passie voor de paardensport, ook hippisch recht interesseert haar. Daarom combineert ze haar werk in de paarden met het geven van hippisch juridisch advies.

Sportkleding

Voordat Voest besloot zich op de paarden te focussen, was ze actief in marketing en sales. “Ik heb een groothandel gehad in sportkleding, totaal iets anders dan wat ik nu doe. Paardrijden deed ik hobbymatig. Mijn vriend was vrij veel van huis en ik ook, dus het werd steeds lastiger om werk en de paarden te combineren. Ik verkocht toen één van mijn paarden en het leek me leuk om daar meer mee te gaan doen. Daarom ben ik gestopt met de groothandel en in de paarden terecht gekomen. Ik ben toen paarden voor anderen gaan zoeken en heb een netwerk opgebouwd.”

Recht

Voest had grote interesse in recht, vier jaar geleden nam ze de beslissing om daar wat mee te gaan doen. “Recht heeft mij altijd aangetrokken. Na mijn studie ben ik in contact gekomen met iemand die een advocatenkantoor had en zelf ook reed. Wij zijn samen gaan werken. Als je dagelijks tussen de paarden en in de handel zit dan weet je inmiddels wel welke problematiek je kunt tegen komen. Sinds anderhalf jaar werk ik voor EBH Legal Advocaten te Honselersdijk, daar help ik mensen vooruit met juridisch advies.”

Sherlock Holmes

De handel in dressuurpaarden en het juridische werk sluiten nauw op elkaar aan en zijn voor Voest goed te combineren. “Ik kom onderweg veel mensen tegen in mijn werk en dan hoor ik regelmatig dat mensen problemen hebben met een paard, bijvoorbeeld bij verkoop of ziekte. Het is makkelijk praten als je zelf precies weet wat zulke ziektes inhouden en of ze wel of niet onder een bepaald recht vallen. Het prettige van mijn juridische werk is dat ik heel flexibel ben, ik kan mijn tijd zelf indelen en het zo eenvoudig combineren. Ik zit niet van 9 tot 5 achter een bureau. In het verleden heb ik zelf ook wel eens een advocaat nodig gehad en dan vond ik het lastig om iemand te vinden die jouw taal spreekt. Mijn inziens moet je duidelijk zijn, creatief en vindingrijk zijn en ook durven zeggen of iets haalbaar is. Het Sherlock Holmes €“achtige gespit in zaken vind ik heel erg leuk om te doen.”

Op papier

Wat Voest vaak ziet in de hippische sector is dat kopers en verkopers maar weinig op papier zetten. “De paardenwereld is nog van makkelijke afspraken. Je kunt ook niet alles tackelen door het op papier te zetten, maar vaak ik het wel verstandig. Verwoord als koper duidelijk wat je zoekt, wat je wilt en wat je doel is met het paard. Het is niet altijd nodig om je afspraken in een contractvorm te zetten, maar ook communicatie in bijvoorbeeld mail is relevant. Maak een verhaaltje waarin je beschrijft hoe een situatie was en wat je met elkaar besproken hebt, dat is een kleine moeite.”

Impulsief

In de praktijk maakt Voest regelmatig mee dat mensen een paard kopen dat achteraf niet aan de wensen blijkt te voldoen. “Recent had ik iemand aan de lijn die een pony had gekocht voor haar kinderen. Eenmaal thuis bleek de pony totaal ongeschikt, hij was niet braaf en werd ook niet braaf. Achteraf bleek de pony ook nog eens een minder goede historie te hebben. Dit betrof hier twee particulieren, dan ligt de bewijslast bij de koper. Op het moment dat je als particulier van een handelsstal koopt sta je wat sterker. Dan val je onder het consumentenrecht. Voor deze mensen was het een impulsieve aankoop, waarbij werd uitgegaan van de eerlijkheid van de verkoper. Daarna zijn ze pas op het internet naar informatie over de pony gaan zoeken. Koop niet impulsief, maar kijk als het relevant is of je nog iets over het paard te weten kunt komen, tegenwoordig is bijna alles op het internet te vinden.”

Duidelijk

Ook voor de verkopende partij raadt Voest aan het een en ander op papier te zetten. “Je kunt een verkoopcontract opstellen met bijvoorbeeld ook de historie van het paard, wedstrijdinformatie en informatie over de aan- en/of verkoopkeuring. Dat is per saldo vaak veel werk en lastig, dus wordt al snel vergeten. Maar als je wat op papier zet dan is het voor beide partijen duidelijk. Veel mensen hebben tegenwoordig een rechtsbijstandverzekering, daarom komen ze al heel snel in actie. Dat kan voor een enorme kostenpost zorgen.” Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.