Afbeelding

Ruiterkampen kunnen doorgaan, KNHS biedt handvaten

Algemeen

Onder de noemer #Avonturenzomer2020 zette Steunpunt Kindervakanties een campagne voor deze zomer op. Onderdeel daarvan is een gedetailleerd protocol voor zomerkampen in 2020 in Nederland.

Advertisement
Het was even spannend, maar deze zomervakantie kunnen er toch ruiterkampen georganiseerd worden. Wel zien de activiteiten van de kampen er dit jaar anders uit.

Drie protocollen

Op de website www.wegaanopzomerkamp.nl zijn drie protocollen beschikbaar. Er is namelijk een protocol voor kampen met kinderen t/m 12 jaar en een voor jongeren van 13 t/m 18 jaar. Daarnaast is er een aparte richtlijn voor vakantiedagactiviteiten zonder overnachtingen. Deze protocollen zijn voorgelegd aan het Outbreak Management Team (OMT), RIVM en Ministerie van VWS, directie jeugd.

Belangrijkste maatregelen

Met verschillende voorzorgsmaatregelen is het dus toch mogelijk om ruiterkampen in de zomer van 2020 te organiseren. Belangrijkste maatregelen in een notendop zijn;
  • Er worden kampbubbels gecreí«erd. Door een kampbubbel houden deelnemers afstand tot bijvoorbeeld reguliere klanten. Voor elke leeftijdsgroep is er een kampbubbel. Deelnemers blijven in hun bubbel en houden afstand tot andere kampbubbels.
  • Jeugd mag op kamp als het hele huishouden 24 uur klachtenvrij is bij de start van het kamp.
  • Personeel houdt onderling 1,5 meter afstand. 13+ houdt ook afstand tot de begeleiding.
  • Slaapruimtes worden regelmatig geventileerd en bedden staan op 1,5 meter afstand (vanaf 13 jaar).
  • Deelnemers houden zich aan de hygií«neregels. Zij wassen hun handen regelmatig, niezen in hun elleboog en gebruiken papieren zakdoekjes.
  • Risicogroepen kunnen helaas niet mee op kamp, tenzij ouders toestemming geven.
  • Bij aankomst is er een gezondheidscheck.
  • Er worden goede afspraken gemaakt over vervoer, het halen en het brengen van kinderen.
  • Voor de paardgerelateerde sportactiviteiten geldt het algemeen sportprotocol van NOC*NSF.
  • De gedrags- en hygií«nemaatregelen van het RIVM worden te alle tijden in acht genomen.

Overleg met gemeente

Overleg als organisatie altijd met de gemeente over de mogelijkheden. Hierbij zijn dus de lokale richtlijnen leidend. In sommige gevallen is een activiteit ook meldingsplichtig en vergunningsplichtig. Is dat het geval, dan kan de activiteit niet doorgaan. Het kan ook zijn dat de betreffende activiteit al is afgelast. Tot in ieder geval 1 september zijn namelijk alle meldings- en vergunningsplichtige evenementen afgelast.

Door protocol mogelijk

Door de protocollen is kampaanbod voor jongeren van 13 tot 18 jaar mogelijk. Deze kampen kunnen per 1 juli georganiseerd worden. De protocollen van Steunpunt Kindervakantie bieden handvatten om de regels praktisch toe te passen. Hiermee worden de maatregelen van de overheid om verspreiding van COVID-19 te voorkomen zoveel mogelijk gevolgd.

Sjabloon

De KNHS en FNRS maakten samen een sjabloon. Hiermee maken organisatoren de maatregelen op hun accommodatie overzichtelijk voor handhaving of gemeente. Deze is te downloaden via het sportaanbiedersportaal in Mijn KNHS. Hier is ook een poster te downloaden met de vragenlijst die elke deelnemer bij aanvang moet beantwoorden. Deze poster is ook als formulier te downloaden die elke deelnemer kan ondertekenen. Bron: KNHS Foto: Archieffoto