Algemeen

Foto: Shutterstock
  • aangepast 29 juni 2021 18:45

Duitse ruiter twee jaar geschorst door drugs op zijn verjaardagsfeestje

Een Duitse springruiter gebruikte op zijn verjaardagsfeestje cocaïne en amfetamine, de avond voor een wedstrijd. Op de wedstrijddag toonde een dopingtest de verboden middelen aan. Hij wordt voor twee jaar geschorst.

Geschorst

De Duitse ruiter Jan-Philipp Weichert testte positief op de verboden stoffen benzoylecgonine, een metaboliet van cocaïne, en amfetamine, in een urinemonster dat op 10 juni 2018 op de Duitse nationale kampioenschappen werd genomen. Hij werd op 2 juli 2018 door de Duitse antidopingorganisatie voorlopig geschorst, maar dit werd in oktober 2018 opgeheven. In november 2018 heeft de FEI, aangezien het om een FEI-evenement ging, de ruiter meegedeeld dat hij voorlopig werd geschorst.

Euforische sfeer

Op 20 december 2019 heeft de ruiter het FEI Tribunaal een verklaring verstrekt waarin hij toegeeft dat hij op zijn 28e verjaardagsfeestje op 9 juni 2019 bewust cocaïne en amfetamine heeft gebruikt. "Vanwege mijn verjaardag en de goede wedstrijdresultaten wilde ik met vrienden feestvieren. Aangezien de meeste van mijn vrienden ruiters zijn die aanwezig waren in Balve, was dit een goede gelegenheid om het feest te vieren. Alleen liet ik me vanwege de goede en euforische sfeer verleiden tot deze onverantwoordelijke daad en nam ik de drugs. Helaas was het niet de eerste keer dat dit tijdens een feestje gebeurde. Ik geef toe dat ik soms de neiging heb om tijdens feesten drugs te gebruiken om een meer euforisch en goed humeur te bereiken".

Zonder paardrijden geen werk

De ruiter zei dat hij niet vaak of regelmatig drugs gebruikt. Het gebeurt af en toe, en alleen op feestjes. Hij voegt daar nog aan toe: "Er was nooit een risico voor mij om verslaafd te raken en ik had geen trek in drugs. Het was gewoon een feestje." Hij zei dat hij niet van plan was om zijn sportieve prestaties te verbeteren of te beïnvloeden. Omdat hij de drugs voor 1 uur 's ochtends had genomen, geloofde hij dat de effecten voor de wedstrijd van de volgende dag weg zouden zijn. "Deze fout heeft mijn bedrijf en daarmee de werkgelegenheid van mijn personeel verwoest. Zowel mijn economisch bestaan als mijn rijcarrière zijn verpest. Ik ben er niet zeker van of ik mijn bedrijf of mijn leven ooit nog zal kunnen herstellen. Ondanks mijn fouten zou ik graag in de nabije toekomst weer aan deze sport willen deelnemen. Zonder paardrijden is er geen werk voor mij."

Niet opzettelijk

De FEI heeft bepaald dat de overtreding niet opzettelijk was. Dit omdat de ruiter heeft toegegeven wat er gebeurd is en zijn keuze niet in relatie stond met de sport. De standaardschorsing van vier jaar is daarom teruggebracht tot twee jaar, vanaf 2 juli 2018. Daarnaast kreeg hij een boete van 1.500 Zwitserse frank, moet hij aijn eigen juridische kosten betalen en een antidopingopleiding volgen. Bron: Horse&Hound

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties