Algemeen

Foto: Shutterstock
  • aangepast 29 juni 2021 18:34

Melle van de Lits maakt indruk bij Friese tuigpaarden

In Exloo was het zaterdag vooral Melle van de Lits (v. Wimer 461) die indruk maakte in de rubrieken voor Friese tuigpaarden. In de open klasse toonde hij bijzonder veel schoudervrijheid, was zijn voorbeengebruik erg ruim en lukte het de hengst in een fraai beheerst tempo zijn passen af te maken. Met eigenaar Albert Minkema aan de leidsels won hij deze rubriek zeer overtuigend.

Onder het zadel

Dochter Lisa Minkema deed er nog een schepje bovenop en trok de aandacht sterk naar zich toe in de altijd indrukwekkende rubriek voor Friese tuigpaarden gereden onder het zadel. Opnieuw was Melle van de Lits '˜heel apart'. "Hij liet heel taktmatig, rustig, in zijn eigen tempo. Soms wel iets zoekend naar dit tempo, maar met een enorm voorbeengebruik", zo liet jurylid Chantal van Dijk weten, die samen met Peter Stevens de rubrieken beoordeelde.

Sterker in beweging

Harmina Holwerda pakte achter Melle van de Lits de tweede plaats in de zadelrubriek. Ze reed Ytse fan Wylgster Pragt (v. Wybren 464). "Dit paard heeft een mooi silhouette, maar mag in de achterhand nog ietsje sterker", zo liet de jury weten. Ytse reed ook mee in de open klasse met Sybren Minkema, maar moest daar nog zeker zijn meerdere erkennen in stalgenoot MGPNGP Mario fan Bokkum (v. Jasper 366) met Sofi Ví¤isí¤nen, die achter Melle van de Lits tweede werd.

Sven B. op herhaling

In de limietklasse wist Sven B. (v. Wimer 461) net als vorige week in Tolbert weer heel sterk te imponeren. In handen van Sofi Ví¤isí¤nen stak hij er met kop en schouders bovenuit, toonde hij een mooie balans, was hij tactmatig. "Hij werd heel fijn gereden en loopt heel mooi vanuit de achterhand. Hij gaat echt zitten",  zo vertelde de jury enthousiast. Ulbe 506 (v. Anders 451) werd met Sybren Minkema tweede. Voor Zafirah van de Lits (v. Hessel 480) en Albert Minkema, die de wedstrijd sterk begon met een '˜vrij en blij beeld' maar in de overkamping wegviel.

Nieuwkomer Jan Eppinga bij de tweespannen

De tweespannen lieten in vergelijking met vorige week in Tolbert beslist een indrukwekkender beeld zien. Van het eerste tot het laatste span was zoveel meer gelijkheid te bespeuren. Zeker ook bij nieuwkomer Jan Eppinga uit Ureterp, die met Durk (v. Tsjalle 454) en Wietse (v. Thorben 466) een bijzonder goed passend span heeft. In totaliteit mist het span nog wat expressie, maar de twee deden bijna elke pas precies gelijk. Expressie was er wel bij Melle en Zafirah, die met name in de bewegingsafloop voor nog wat verschillend zijn, maar toch samen goed tegen elkaar opklommen en de eerste plaats pakten. Bron: Phryso

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties