Afbeelding
Foto: DigiShots

Wie heeft het beter: wedstrijdpaarden of recreatiepaarden?

Algemeen
Advertisement
Is de gezondheid van een wedstrijdpaard beter dan die van een recreatiepaard? Of is het andersom? Zwitserse onderzoekers hebben beide groepen paarden met elkaar vergeleken.

250 ruiters en paarden

Marie Dittman, onderzoekster aan de universiteit van Zurich en haar collega's voerden een grootschalig orthopedisch onderzoek uit bij paarden. Ze maakten gebruik van de data om een aantal gezondheids- en welzijnsindicatoren bij wedstrijdpaarden en recreatiepaarden te vergelijken. 250 Zwitserse ruiters reageerden op een online enquíªte met 34 vragen. De vragen peilden naar de discipline waarin ze actief waren, hoe ze hun paarden gehuisvest hadden, de gezondheid van de dieren, de training en het tuig. Hun paarden werden ter plaatse ook onderzocht door dierenartsen.

Bewegingsvrijheid voor recreatiepaarden

Volgens de onderzoekers hadden de recreatieruiters een meer 'paardgerichte' aanpak. Hun paarden werden buiten gehouden in groepen waarin ze vrij konden bewegen en hadden geen hoefijzers. Volgens de Zwitserse wet moeten paarden minstens twee uur per dag buiten staan. Wedstrijdruiters lieten hun paarden meer dan dubbel zolang buiten lopen, maar de wedstrijdpaarden werden wel beperkt in hun bewegingsvrijheid en in hun contact met andere paarden. Volgens onderzoekster Dittman zou dat een negatieve impact kunnen hebben op hun welzijn.

Beter passend tuig voor wedstrijdpaarden

Het tuig van de wedstrijdpaarden werd dan weer meer gecontroleerd. Zij hadden minder last van slecht passende zadels. Hun ruiters namen meer lessen, en dat zou kunnen leiden tot beter rijden en ook een betere orthopedische gezondheid van de paarden. De body condition scores van de wedstrijdpaarden waren ook beter, de recreatiepaarden hadden vaker last van overgewicht. Zowel wedstrijdpaarden als recreatiepaarden hadden last van orthopedische problemen. Beide groepen lieten signalen van rugpijn en lichte kreupelheid zien .

'Niet zo verschillend'

Dittman legt uit: 'Onze studie toont aan dat wedstrijdpaarden het niet slechter doen op vlak van gezondheid of welzijn dan recreatiepaarden, of andersom. Ik was blij om te zien dat ze eigenlijk niet zo verschillend zijn. Misschien kan dit helpen om de kritiek van een groep op een andere groep te verminderen.' Dittman stelt dat de gezondheids- en welzijnsproblemen die de onderzoekers hebben vastgesteld beide groepen kunnen helpen. Meer educatie kan ruiters helpen om problemen te herkennen en zo de levenskwaliteit van hun paarden te verbeteren. Dittmann relativeert de problemen die ze heeft gezien. 'We hebben een aantal gezondheids- en welzijnsprobleempjes bij Zwitserse paarden gedetecteerd. Maar dit zijn geen levensbedreigende problemen. De paarden uit onze studie hebben het allemaal goed. De problemen die ze hebben, kunnen makkelijk opgelost worden. We moeten altijd een inspanning doen om de manier waarop we omgaan met onze paarden te verbeteren.' Bron: Horses and People Foto: DigiShots [adrotate banner="975"]