Longeren met Pessoa longeersysteem Foto: Sabine Timman
Longeren met Pessoa longeersysteem Foto: Sabine Timman

Longeren met bijzet: Welk systeem doet wat?

Sport Harnachement Horsemanship Opvallend

Er zijn nogal wat bijzetsystemen verkrijgbaar die van ‘rondslingeren aan een touw’, ‘trainen’ maken. Wat is daar voor te zeggen, welke mogelijkheden zijn er en wat is het effect ervan, als je besluit te longeren met bijzet? Een aantal aanknopingspunten op een rij.

Advertisement

De longeerhulp

De longeerhulp wordt tegenwoordig door veel mensen gebruikt. Omdat het erg eenvoudig is toe te passen en soms goede resultaten geeft.

Er is geen longeersingel bij nodig, wat prettig kan zijn voor paarden die tijdelijk geen singel verdragen. Een nadeel is dat de koorden tussen de voorbenen van het paard doorlopen, wat kan leiden tot een afwijkend bewegingspatroon. Ook geeft het koord druk, of op zijn minst een prikkel, op de plek waar normaal gesproken het zadel ligt. Het is vaak juist die plaats op de rug die paarden moeten durven opbollen en waar je geen druk zou wensen. Een beweeglijk paard zal snel merken dat de druk verdwijnt, als het zijn hoofd en hals laat zakken. 

Beperkingen

Maar een paard met bewegings- beperkingen en pijn, dat hoofd en hals onvoldoende kan laten zakken, zal druk op de rug en/of in de mond blijven houden. Ook bestaat het risico dat het paard erg op de voorhand gaat lopen en de hals erg gestrekt zal houden, of maar op een voorkeursplaats afbuigt. Wanneer het paard genoeg beweeglijkheid heeft, kan het koord erg los komen te hangen. Een mogelijk gevolg is dat een paard op het koord stapt, met alle risico’s van dien.


Longeren met touwtjes - Foto: Arnd.nl

Touwtjes

Met behulp van touwtjes die van de longeersingel door het bit terug naar de longeer- singel lopen, kun je het paard op verschillende manieren instellen. Omdat het touwtje door de bitringen loopt en niet aan het bit eindigt, kan het paard zelf iets variëren in houding en zoeken naar de meest ontspannen positie.

Een van de voordelen van dit systeem boven het eerder genoemde longeersysteem is dat de touwtjes heel licht zijn. Daarnaast kunnen ze ook aan de zijkant van de singel bevestigd worden, in plaats van tussen de voorbenen. Een nadeel is dat het meer oog van de eigenaar vraagt om te bepalen hoe je het paard instelt. Ook bij dit systeem kunnen de touwtjes erg los komen te hangen, als het paard losjes is bijgezet en voldoende nageeft.


Longeren met het pessoa-systeem - Foto: Arnd.nl

Pessoa

Bij het Pessoa longeer-systeem krijgt het paard een prikkel om de achterbenen onder de romp te plaatsen. Dit komt doordat het bontje achter de achterhand langs loopt. Uit onderzoek met het Pessoa longeersysteem is gebleken dat longeren hiermee een gunstig effect kan hebben op een aantal variabelen.

Dat is weer belangrijk tijdens revalidatie en training. De onderzoekers merken wel op dat de Pessoa invloed uitoefent via druk op de mond en dat dit mogelijk zou kunnen leiden tot negatieve gevolgen. Om dit te voorkomen is het ook hier, net als bij andere systemen waarbij via de mond wordt ingewerkt, van belang om in de gaten te houden hoe het paard reageert en om het niet strak bij te zetten. 

Mocht een paard tekenen van ongemak laten zien, dan is het beter om aanpassingen aan de afstelling te doen of op een andere manier te longeren. Volgens de informatie die bij een Pessoa longeersysteem wordt geleverd, is het ook mogelijk om het paard in hogere posities bij te zeggen en zo het paard meer richting verzameling te trainen.


Longeren met dubbele lijnen - Foto: Cathalijne v.d. Weerdhof

Dubbele longeerlijn

Door middel van de dubbele longeerlijn heb je, net als onder het zadel, met beide kanten van de mond contact en kun je de buitenzijde van het paarden- lichaam mooi begeleiden, zodat het paard bijvoorbeeld wat minder verbuigt of het hoofd kantelt. Als de lijn achter het paard langs loopt begrenst dit het buitenachterbeen en ontstaat een extra prikkel om de achterhand onder het lichaam te plaatsen.

Een voordeel van de dubbele lijnen is bovendien dat het paard niet werkelijk vastgezet is en het steeds mogelijk is om te variëren in de houding van hoofd en hals. Voorwaarden zijn wel dat het paard al gewend is aan de enkele longe, dat de ruiter handig genoeg is met de dubbele lijnen en dat deze voldoende voorwaartse energie weet te behouden. Bij onvoldoende handigheid is longeren met een ander systeem of zonder bijzet beter.

Bron: Eveline Menke voor Hoefslag Magazine 

Foto: Sabine Timman

Longeren met touwtjes