Algemeen

De Hoefslag
  • aangepast 29 juni 2021 17:22

KNHS over Rhinopneumonie: “Het is op dit moment niet handig om de grenzen op te zoeken”

Vanwege de Rhino-uitbraak op het internationale concours in Valencia, heeft de FEI onlangs besloten om het verbod op internationale wedstrijden te verlengen naar 11 april. Naar aanleiding hiervan heeft Naar aanleiding hiervan heeft de KNHS contact gehad met prof. dr. Marianne Sloet van de Universiteitskliniek voor paarden in Utrecht of aanscherping van het op drie maart gepubliceerde advies van de werkgroep diergezondheid van de Sectorraad Paarden nodig is. Er is op dit moment, naast de duidelijke maatregelen die gelden voor (top)sportpaarden die terugkomen van buitenlandse wedstrijden waar ze mogelijk in contact zijn gekomen met paarden uit Valencia Vejer de la Frontera en Doha, vooralsnog geen reden het beleid in Nederland te verscherpen. Wel is het van belang extra alert te zijn op mogelijke symptomen van rhinopneumonie en daar adequaat naar te handelen.

Kadertrainingen

In Nederland gelden nog steeds strenge overheidsmaatregelen vanwege het coronavirus waaronder het verbod op wedstrijden sinds 13 oktober vorig jaar. De KNHS heeft besloten om uit voorzorg alle kadertrainingen, waar het topsportpaarden betreft, te annuleren tot en met 11 april. We zien vooralsnog geen aanleiding om onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten t/m 26 jaar te annuleren. Als iedereen attent is, zijn/haar paarden goed in de gaten houdt, zo nodig temperatuurt én eerlijk is over het feit of zijn/haar paarden wel of geen contact hebben gehad met paarden uit het topsport circuit, dan is er op dit moment geen reden om allerlei activiteiten in Nederland te stoppen. Het is hierbij wel van belang dat iedereen zich aan de regels houdt en deze onderlinge activiteiten alleen georganiseerd worden op de eigen verenigingslocatie of manege. Het is niet verstandig de grenzen op te zoeken van wat mag. Het grootschalig organiseren van bijvoorbeeld oefenparcoursen is daarom, hoe vervelend ook, op dit moment sterk af te raden. Zowel vanwege corona als vanwege rhinopneumonie. Voorkom onnodige reisbewegingen. Komen er toch paarden van buitenaf op een stal dan is het aan te raden deze paarden vooraf te temperaturen.

Buitenland 

Voor paarden die uit het buitenland naar Nederland komen gelden duidelijke regels. Zij moeten bij aankomoest in isolatie geplaatst worden. Klik hier voor alle maatregelen die gelden.

Blijf alert

De KNHS roept op alert te zijn op mogelijke symptomen van rhinopneumonie bij paarden. Bijvoorbeeld verkoudheidsklachten, koorts, dikke benen en soms hoesten. De symptomen van de neurologische vorm beginnen doorgaans plotseling en kunnen sterk variëren: slappe staart, overvolle blaas die gaat lekken, lichte ataxie (lopen als een dronkenman) tot volledige verlamming. Bij twijfel, neem direct contact op met je dierenarts. Bron: KNHS Foto: Archief

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties