Afbeelding
Faas Dakriet

Blog Stephan Wensing | “Prijzen wegkapen”

Achtergrond

“In de amateur dressuursport leven de ruiters naar de wedstrijden toe, met als hoogtepunt de KNHS kampioenschappen. Dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar een hele happening is het wel. De KNHS heeft eens bedacht om onderscheid te maken tussen Breedtesport, de Subtop en de Topsport. De amateurs onder ons rijden in de Breedtesport en het begint allemaal in de klasse B en deze categorie eindigt in de klasse ZZ Licht. Ik kan mij zo voorstellen dat deze categorie de grootste groep beoefenaars betreft. Volgens mij moet de KNHS het wel van deze groep hebben, want deze groep genereert een aanzienlijk deel van de omzet (startkaarten en inschrijfgelden).”

Advertisement

Professionals

“Op de afgelopen Indoorkampioenschappen (maart 2022, Ermelo), won Bart Veeze met grote overtuiging in de klasse ZZ licht. Op de tweede plaats in deze klasse eindigde Adelinde Cornelissen en Kirsten Brouwer mocht het brons in ontvangst nemen. Deze winnaars zijn alle drie professionals en leven van de paardensport. Hun deelname aan dit soort kampioenschappen kent commerciële belangen en die zijn zeker niet het winnen van prijzengelden, want daar kun je de brandstof nog niet van betalen. Bart Veeze reed EK’s en won een bronzen medaille op het NK (Grand Prix senioren). Adelinde Cornelissen won tal van medailles op EK’s, Wereldbekerwedstrijden en zelfs Olympische Spelen. Kirsten Brouwer won eerder medailles op Wereldkampioenschappen.”

Kaarten geschud

“Tja en wat moet je als amateur ruiter eigenlijk nog doen in zo’n deelnemersveld? Nou, feitelijk niets want de kaarten zijn van tevoren geschud. Het is voor de gemiddelde amateur onmogelijk om op te boksen tegen deze professionals. Het wordt dan meedoen om het meedoen en niet met enige verwachting een prijs te winnen. Kunnen we dat deze topsporters dan kwalijk nemen? Nee, zij kunnen er ook niets aan doen dat zij zo goed zijn. En het valt best te begrijpen dat deze ruiters bijvoorbeeld hun jonge paarden ervaring willen laten opdoen. Maar toch klopt dit niet, omdat de Breedtesport feitelijk wordt uitgeschakeld. Het gaat immers niet meer om de breedte, maar om een selectieve, professionele topgroep.”

Toegankelijk

“Breedtesport moet voor iedereen toegankelijk zijn en gelijke kansen bieden. Waarom niet een aparte rubriek voor topsporters en/of professionals? Dat maakt de sport gelijkwaardiger en veel boeiender. De KNHS Kampioenschappen schieten hun doel voorbij; dat is wel duidelijk. Dit heeft niets meer te maken met amateursport, de kansen van deze ruiters zijn al op voorhand verkeken.”

Stephan Wensing

Stephan Wensing is bekend als advocaat en gespecialiseerd in hippische kwesties. Maar Stephan is ook dressuurjury, -trainer en -liefhebber. Voor De Hoefslag blogt Stephan over alles wat hem in de paardenwereld verbaast en bezighoudt. Behalve over rechtszaken.