foto stock
foto stock Getty Images/iStockphoto

Blog Stephan Wensing | “De vergeten groep”

Achtergrond

“Paardenmensen leven op een eigen planeet en hebben geen idee wat er in de grote mensenwereld gebeurt. Dit schreef ik in een eerdere blog en er lijkt nog weinig veranderd. Helaas raakt de paardensport keer op keer in opspraak en hierbij gaat het dan vooral om dierenwelzijn en niet om de medailles die in Nederland zo uitblijven. Betekent dit dan het einde van de sport, zoals sommige critici voorspellen? Nee, zeker niet. Er is nog steeds een hele grote groep mensen die een enorme passie voor paarden heeft en deze groep zal nooit verdwijnen. Dat is de grootste waarborg voor het behoud van paardrijden en de paardensport.”

Advertisement

Opvallend

“De maneges zijn volgeboekt, het paardenaanbod wordt steeds schaarser en het niveau in de sport wordt alleen maar hoger. Deze ontwikkelingen zijn zeker niet als negatief te kwalificeren. Er valt echter wel iets op. Onlangs verscheen een nieuw boek van Dressuurstal Van Baalen: “Dressuur voor iedereen”. Die titel klopt niet helemaal, naar mijn inzien. Kinderen kunnen al op zeer jonge leeftijd kennis maken met de dressuursport. Ook op maneges worden wedstrijden georganiseerd, dus feitelijk is de sport voor iedereen toegankelijk. Dan is er ook nog de aangepaste sport. Ook ruiters met een lichamelijke beperking kunnen wedstrijden rijden. Helaas worden ruiters met een verstandelijke beperking uitgesloten: “Op dit moment heeft de KNHS alleen apart sportaanbod voor sporters met een blijvende lichamelijke en/of visuele beperking. Sporters met een verstandelijke beperking mogen uiteraard deelnemen aan de reguliere wedstrijdrubrieken”. Die laatste groep valt dus buiten de boot. Zij komen niet in aanmerking voor een classificatie en moeten het opnemen tegen ruiters die niet behept zijn met een beperking. Dat is best lastig. Het spreekt voor zich dat ruiters met een verstandelijke beperking veel meer moeite hebben met balans, inzicht in proeven rijden, aanwijzingen en omgaan met zenuwen.”

Band tussen ruiter en paard

“Het is dan ook merkwaardig dat deze groep wel wordt ingedeeld in de aangepaste sport, maar de aanpassing niet wordt geboden. Juist de band tussen paard en ruiter met een verstandelijke beperking is zo uitzonderlijk, mooi en bijzonder dat het werkelijk onbegrijpelijk is dat deze groep zo wordt vergeten. Juist deze groep had zo’n mooie bijdrage kunnen leveren aan de promotie (PR) van de paardensport. Het verhaal achter de ruiter die behept is met een verstandelijke beperking en leeft voor de paardensport, zal op veel meer waardering kunnen rekenen dan de RTL reportage over misstanden in de springsport.”

Stephan Wensing is bekend als advocaat en gespecialiseerd in hippische kwesties. Maar Stephan is ook dressuurjury, -trainer en -liefhebber. Voor Hoefslag blogt Stephan over alles wat hem in de paardenwereld verbaast en bezighoudt. Behalve over rechtszaken.