Nina de Haas - Divine HE
FEI European Championships Junior and Young Riders 2019
© DigiShots
Nina de Haas - Divine HE FEI European Championships Junior and Young Riders 2019 © DigiShots Matthew van Veen

Eventingruiter Nina de Haas gaat haar droom achterna en verhuist naar Engeland: “Ik stond een beetje stil”

Achtergrond

Eventingruiter Nina de Haas verhuisde begin dit jaar naar Engeland. Op Somerford Park Farm in Chesire probeert ze veel te leren en zichzelf nog verder te ontwikkelen. De stal is de thuisbasis van Andrew Heffernan, bondscoach van de Nederlandse Senioren.

Advertisement

KNHS talentenplan

Na een succesvolle eventing carrière bij de pony’s verhuisde Nina in 2016 vanuit de provincie Zeeland naar Stal Beekhoeve in Rijsbergen. Onder leiding van Jan van Beek ontwikkelde Nina haarzelf steeds verder . In 2019 werd ze voor de eerste keer opgenomen in het KNHS talententeam. Begin dit jaar heeft ze de stal Beekhoeve verruild voor de stallen van Andrew Heffernan.

Ik stond een beetje stil

“Ik had een beetje het gevoel dat ik stil stond “, begint Nina. “Mijn ontwikkeling stagneerde. Ook is het in Nederland moeilijk om op een goede stal aan de gang te gaan. Er zijn nu eenmaal niet zoveel eventingstallen en ruiters. Op een moment vroeg ik Andrew om advies. Hij nodigde mij uit, om een keer bij hem te komen kijken. Zo is eigenlijk het balletje gaan rollen.”

Niet te vergelijken

“Het was voor mij eigenlijk de bedoeling om gewoon even te gaan kijken. Toen ik daar echter aankwam keek ik mijn ogen uit”, vertelt de Haas enthousiast. “De stallen, de trainingsfaciliteiten, de omgeving. Dat is totaal niet te vergelijken met Nederland. Dan zie je dat de eventing in Engeland veel meer leeft vergeleken met Nederland. Ook de paarden. Dat is zo’n groot verschil. Ik ben dus in Engeland gebleven en verwacht hier voorlopig nog niet weg te gaan.”

De liefde spat eraf

“Op dit moment rijd ik veel paarden voor eigenaren. Ook die eigenaren zijn er veel meer , dan in Nederland. De liefde voor het paard en voor de eventing spat er hier vanaf. De wedstrijden zijn ook van een veel hoger niveau. Een nationale wedstrijd hier, is in Nederland bijna een 4* wedstrijd. Op deze manier hoop ik nog beter te leren rijden. Mijn eigen paard Divine (v. Sir Shutterfly) heb ik ook mee. Met haar rijd ik de internationale wedstrijden.”

Meerdere doelen

“Als uiteindelijk doel, hoop ik ooit mee te mogen rijden op de Olympische Spelen. Dat is een langere termijn doel. Op korter termijn hoop ik op een EK of WK. En natuurlijk gewoon steeds beter worden. Ik heb hier zoveel meer kansen en mogelijkheden , dan in Nederland. Niet alleen het rijden, maar ook heel het management er om heen. Divine en ik genieten hier met volle teugen en hopen dan ook nog een hele tijd hier te blijven.” 

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan