Kai Ruder - Coin Toss
Eventing - Cross Country - Military Boekelo 2016
© DigiShots
Kai Ruder - Coin Toss Eventing - Cross Country - Military Boekelo 2016 © DigiShots DigiShots

Bjinse Venderbosch: “Met dubbel gevoel 2021 in”

Achtergrond

2021 was voor eventingruiter Bjinse Venderbosch een succesvol jaar. Met onder andere een zesde plek in Strzegom, vierde in Maasbergen en natuurlijk de Nederlandse titel bij de Young Riders in Renswoude.

Advertisement

“Stijgende lijn voortzetten”

”2021 was voor mij zeker een succesvol jaar,” blikt Bjinse terug. “Maar eigenlijk was 2020 een veel mooier en belangrijker jaar. Door corona waren er weinig wedstrijden en kon ik mij helemaal richten op het verbeteren van mijn paarden. In een wedstrijdseizoen moet je je trainingen aanpassen aan de wedstrijden. Nu deze wegvielen was er veel tijd om de punten op de ‘i’ te zetten en de rijderij echt te verbeteren. Mijn paarden gingen hierdoor zo lekker lopen, dat ik er veel zin in haf om deze lijn naar 2021 voort te kunnen zetten.”

Gemengde gevoelens

Dat Venderbosch zijn paarden verbeterde zag je ook terug in 2021. Nadat hij in 2017 en 2018 Nederlands kampioen werd bij de Junioren prolongeerde hij zijn titel uit 2020 bij de Young Riders en werd voor de vierde keer kampioen. Het jaar 2020 sloot hij ook goed af, met een derde en negende plek in Varsseveld en winst in Pratoni Del Vivaro. Deze lijn zette hij in 2021 voort.  ”Ik had gemengde gevoelens,” vervolgt de ruiter. “Voor mij was dit het laatste jaar bij de Young Riders, maar ook stop ik voorlopig met rijden. Natuurlijk had ik al drie titels op mijn naam staan, maar juist omdat dit voorlopig het einde van mijn ruitersport carrière is, wil je dat toch graag top afsluiten. Ook het EK zou ik nog heel graag een keer willen rijden. om op die manier succesvol af te kunnen ronden.”

Niet zoals gehoopt

Helaas verliep het EK niet zoals gehoopt. “Tja, je wil natuurlijk zo goed mogelijk rijden,” blikt Bjinse terug. “In de cross loopt Vesuve D’aveyron altijd goed. Het is gewoon een fantastisch paard. In een split second maakte ik een inschattingsfout voor de hindernis en gingen we onderuit. Ja, daar ben je wel even ziek van,” baalt Bjinse. “Je bent toch sportman en wil graag winnen, of in ieder geval goed aan het einde komen. Ik had mijn paard zo goed voor elkaar. zo lekker lopen en dan is je wedstrijd in een tel voorbij. En dit was tevens mijn afsluiting. Zeker bij de Young Riders en voorlopig helemaal in de paardensport. Dat wil je toch liever anders afsluiten.“ 

”Voor mij werkt dat niet”

Maar waarom stop je nu met rijden? “Ik ga mijn master afronden.” vertelt Bjinse. “Ik heb veel respect voor die ruiters die hun passie achterna gaan en zich vol in de paardensport storten. Hun dromen proberen te verwezenlijken en hun brood gaan verdienen binnen de sport. Ik vind dat knap en bewonder dat ook echt. Voor mij werkt dat echter niet. Het wordt dan werk in plaats van een mooie hobby.” 

“Ik zit nu op Nyenrode en volg daar de master, management business. Even genieten van het studentenleven,” lacht hij. “ Ik wil daar nu al mijn tijd en aandacht aan besteden en daar past paardrijden even nu niet bij. Tot eind 2022 duik ik de boeken in. Zeker omdat het mijn laatste jaar bij de Young Riders was, is het nu de tijd voor deze studie. Zou ik weer gaan starten druk meer op wegens de leeftijdsgrens. Of ik nu dit jaar instroom bij de Senioren of bijvoorbeeld over twee jaar. Dat maakt niet meer uit.” 

”Een klasse apart “ 

Naast Vesuve D’aveyron had je ook nog een tweede paard. Bonmahon Silver Vixen. Deze heb je recent verkocht aan Kato de Smidt. was dat een aderlating voor je sport?  ”Silver is gewoon een goed, safe paard. Een ideaal Junioren en Young Riders paard, maar wegens mijn studie, was het nu de tijd om hem te verkopen. Kato kan veel van hem leren en lekker gaan starten bij de Junioren. Vesuve D’aveyron is een klasse apart. Dit is zo’n goed paard, waar ik ook in het hogere werk zeker mee verder kan. Het is zonde, met het oog op de toekomst, om hem nu te verkopen. Mijn trainer, Merel Blom, gaat hem nu rijden. Zo blijft hij verbeteren en kan ik langs de zijlijn nog meegenieten van de prachtige eventingsport. En na mijn studie kijk ik wel wat ik ga doen. Vesuve D’aveyron is dan in ieder geval goed door getraind.”

Foto: Digishots

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan