Wouter Hazeleger geeft show met zes imposante Shires

Wouter Hazeleger geeft show met zes imposante Shires

0 320

Wouter Hazeleger heeft reeds 25 jaar ervaring in het mennen. Op vrijdag 20 april verzorgt hij een clinic met een meerspan met zes van zijn indrukwekkende paarden. Samen met zijn paarden zet hij een prachtige show neer en geeft daarbij uitleg hoe hij deze meerspan bestuurt. En of Wouter nou één paard voor de wagen heeft, of zes… Hij kan het allemaal en laat dat dus graag zien tijdens Paard&Koets.

Wouter is begonnen in de bosbouw. Samen met zijn paarden versleepte hij de omgekapte bomen. Het werken met paarden beviel hem zo goed, dat hij ook in zijn vrije tijd de paarden steeds meer opzocht. Hij ontdekte de veelzijdige wereld van de paardensport en raakte hieraan verknocht. Door de jaren heen heeft hij diverse takken van de sport ontdekt en deze kennis en ervaringen deelde hij vervolgens met andere liefhebbers.

Shires voor het span

Tijdens één van de eerste edities van Paard&Koets kwam Wouter in contact met het paardenras ‘Shire’. Hij was gelijk onder de indruk van het paardenras. “Veel menners hebben een Fries voor de span. Ik wilde mij onderscheiden van de doorsnee menners en iets unieks hebben”, vertelt Wouter. Al snel heeft hij zijn eerste twee Shires uit Engeland laten overkomen en had hiermee zijn eerste tweespan voor elkaar.

Dit beviel zo goed dat hij opnieuw afreisde naar Engeland om meer geschikte paarden te zoeken. Wat begon als een tweespan is inmiddels uitgegroeid tot een tienspan. “Met het trainen van paarden, en met name Shires, is het goed om met diverse zaken rekening te houden. Wanneer je de trainingen op jonge leeftijd start wordt de band tussen jou en je paard heel sterk. Bij oudere paarden kosten dit meer tijd en moeite. Shires zijn daarbij van nature ook ‘lomp’ aangelegd en onervaren in het mennen. Geduld en discpline zijn dan ook de sleutelwoorden om tot een goede training en resultaat te komen.”. Een zweep gebruikt Wouter zelden, omdat het in zijn beleving meer kwaad dan goed doet. “Met rust, geduld en liefde bouw je die speciale band en dat leidt tot een resultaat die je de meest intense voldoening geeft wanneer mens en dieren samenwerken.”

Clinic Paard&Koets

Tijdens de clinic ‘Zes imposante Shires in de leidsels’ laat Wouter zien hoe hij een meerspan met zes paarden bestuurt. Hij maakt gebruikt van een headset en neemt zodoende de bezoekers mee in de wereld van deze imposante paarden voor de wagen. Plezier staat centraal tijdens zijn clinic, maar voor de ervaren menners is het ook zeker leerzaam.

Bron: Paard & Koets

Vergelijkbare artikelen

Reacties