VLP-mencommissie ondersteunt traditie- en elegantie rijden

VLP-mencommissie ondersteunt traditie- en elegantie rijden

De mencommissie van de Vlaamse Liga Paardensport (VLP), de Vlaamse Vleugel van Belgische paardensport federatie KBRSF, ondersteunt vanaf dit jaar de Vlaamse organisaties die traditie- en elegantie wedstrijden organiseren.

‘Als we bij VLP over mennen praten dan spreken we vooral over de sport’, zegt commissievoorzitter Wim De Poorter. ‘VLP wil echter een zo breed mogelijke waaier aanbieden. Het traditie – en elegantie (T&E) rijden ontbrak in de VLP-werking en dit is, gezien het niveau van onze menners, altijd jammer geweest. Een tijdje terug ontstond de idee om het traditie- en elegantie rijden ook aan de VLP-leden en clubs aan te bieden. Verschillende vergaderingen later is het eindelijk zover. Het kan.’

Drie categorieën

De doelstelling is dat iedere VLP-club moet kunnen organiseren en ieder VLP-lid moet kunnen deelnemen. ‘De VLP traditie- en elegantie wedstrijden zullen andere wedstrijden zijn dan de wedstrijden die we tot nu toe kennen. Er zal op drie verschillende niveaus/categorieën kunnen worden deelgenomen en gereden. We onderscheiden de presentatie rijtuigen, de replica’s en de authentieke rijtuigen. Iedereen zal kunnen deelnemen in zijn of haar categorie. Iedere categorie zal anders worden beoordeeld en een andere winnaar kennen.’

‘De bedoeling is deze tak van de mensport te laten smaken door het grote publiek. Elk naar zijn eigen wil en vermogen. We willen hier de basis verbreden en traditie- en elegantie rijden aanbieden aan iedereen. Je kan, zoals in de sport, starten aan de basis, daar blijven of doorgroeien naar het niveau wat je zelf wil.’

Aangepast AIAT-reglement

Het internationale AIAT-reglement is de basis van het reglement op T&E-wedstrijden. ‘Net zoals in de andere disciplines werken we ook hier met Belgische aanpassingen. Deze aanpassingen zijn mogelijk voor elke categorie. Wordt er zuiver internationaal gereden dan zijn er geen aanpassingen. Dit reglement wordt hier gepubliceerd.

In samenwerking en met ondersteuning van BAT, wat de vertegenwoordiging is van het AIAT in België, zullen er op regelmatige basis opleidingen en bijscholingen georganiseerd worden. Deze zowel voor jury’s als deelnemers.

Flanders Cup

Bovendien komt er op de website van de VLP een kalender met daarin opgenomen de T&E-wedstrijden. Er staan reeds drie VLP-wedstrijden gepland. Ter promotie kan iedereen die aan alle drie deze wedstrijden deelneemt, kans maken om de ‘Flanders Cup’ te winnen. Iedere categorie krijgt een winnaar.

De eerste wedstrijd is op 12 en 13 mei bij Kasteel van Munken in Wingene. Dan volgt het Event Manor goes Classic op 20 en 21 mei op de Manorhoeve in Sint-Eloois-Winkel. De derde wedstrijd is 2 September op Hof Somergem in Aalst.

Bron: VLP-mencommissie

Reacties