‘Uitgestrekte gangen moeilijk onderdeel in mensport’

‘Uitgestrekte gangen moeilijk onderdeel in mensport’

0 421
Haflinger mendressuur

De uitgestrekte gangen zijn voor velen een moeilijk onderdeel in de mensport. Tijdens Paard&Koets geeft Sven Tinlot hier samen met Jenny Veenstra een clinic over. In een interview vertelt hij over zijn carrière in de mensport en over de clinic die zij samen verzorgen.

“Het was pas na mijn opleiding Paardenhouderij aan NHB Deurne dat ik in contact kwam met de mensport. De passie voor de paardensport was altijd al aanwezig, maar ik heb me tijdens mijn jeugd vooral gericht op de springsport.”

Eerst groom

Door als groom aan de slag te gaan bij Frederik Jans kwam hij in aanraking met de mensport. Sven vond het wel leuk om zelf zijn menbrevet te gaan halen waarop zijn vrouw, Evi, besloot dat het dan ook tijd was voor een eigen pony. In augustus 2009 werd de 5-jarige haflinger merrie Kitty aangeschaft. Kitty was destijds enkel zadelmak en moest dus nog beleerd worden voor de mensport. Gelukkig pakte ze dit goed op en liep eind 2010 haar eerste menwedstrijd.

Dat Sven succesvol is in de mensport blijkt wel uit de vele overwinningen die hij inmiddels op zijn naam heeft geschreven. In 2011 won hij de Mensport Wisseltrofee en behaalde een 2de plaats in de Beker van België. Deze 2de plaats herhaalde hij in 2012 en in 2013 maakte Sven de overstap naar de CAN 1, wat nu CAN** is. Ook op dit niveau bleek hij succesvol te zijn door in 2014 Vlaams kampioen, vice Belgisch kampioen én winnaar van het regelmatigheidscriterium te worden.

Internationaal

“In 2015 heb ik de overstap gemaakt naar het internationale niveau. Dit was voor mijn mencarrière een rustig jaar, omdat Evi en ik bezig waren met de bouw van ons huis. Dit veranderde in 2016 toen ik weer volop aan de slag ging en de wedstrijden weer oppakte. Dit resulteerde in het winnen van het Belgische kampioenschap, het winnen van de CAI** in Haras du pin, een vierde plaats tijdens de CAI*** in Chablis en ten slotte ook het winnen van Best of Belgium in de dressuur.” Het jaar 2017 stond volledig in het teken van het Wereldkampioenschap in Minden. Sven kwalificeerde zich en behaalde een bronzen teammedaille. Tot slot wist Sven het seizoen ook nog af te sluiten met een tweede plaats tijdens het Belgisch kampioenschap. “Mijn doel is om volgend jaar opnieuw geselecteerd te worden voor het WK in Hongarije, om daar hopelijk een nog betere prestatie neer te kunnen zetten.”

Achter het succes

“Het succes van mijn mencarrière is mede te danken aan het goede team dat ik om mij heen heb. Op het gebied van training volg ik zowel lessen bij Marc van Vlasselaer als Jenny Veenstra. In de lessen van Marc trainen we op rust en ontspanning. Hierbij oefenen we het voorwaarts neerwaarts lopen en het los maken van de pony. In de lessen van Jenny richten we ons vooral op de dressuur. We oefenen het wijken, het opgericht rijden en het optimaliseren van de uitgestrekte gangen. Het is de balans tussen Marc en Jenny die de trainingen zo goed maakt.” Sinds enkele jaren is Evi ook de vaste groom van Sven. Daarnaast houdt ze als dierenarts en osteopaat de gezondheid en trainingsschema’s van Kitty in de gaten. ‘’Het is ons streefdoel om te zorgen dat het paard een ‘happy athlete’ is én blijft.”

Goed en juist trainen

Sven laat zien dat je door goed en juist te trainen veel bereikt. “Ook met een ‘simpele basis-pony’ is het mogelijk om goede punten te behalen in de dressuur. Hierbij is training en vernieuwing erg belangrijk.” Kitty wordt zowel voor de koets, onder het zadel als aan de lange lijnen getraind. Door grondwerk aan de lange lijnen in haar trainingsschema op te nemen is het makkelijker om haar dingen aan te leren die vervolgens gebruikt worden tijdens het mennen.

Sven vindt het belangrijk om met de tijd mee te gaan en te blijven vernieuwen. “De mensport staat niet stil en je moet zorgen dat je hierin meegaat. In mijn trainingen zoek ik ook naar vernieuwing door gebruik te maken van technologie zoals teugeldruk-, hartslag- en lactaatmetingen. Dit geeft veel informatie, waar ik veel aan heb in mijn verdere trainingen.”

Paard&Koets

Tijdens Paard&Koets verzorgt Sven, samen met Jenny Veenstra, de clinic ‘Het optimaliseren van de uitgestrekte gangen’ op vrijdag 20 april en zondag 22 april. “De uitgestrekte gangen zijn een aandachtspunt, deze worden namelijk vaak ‘afgestraft’ in de mensport. Ook voor Kitty is dit een moeilijk onderdeel maar met behulp van Jenny lukt het toch om hier goede punten voor te halen. Het is belangrijk dat de verruiming vanuit de achterhand komt en dat het paard als het ware gaat ‘zitten’ en hierdoor verruimt.”

Bron: Paard & Koets

Reacties