Uitbraak moeraskoorts (EIA) in Bad Bentheim

Uitbraak moeraskoorts (EIA) in Bad Bentheim

0 304

Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland waarschuwt op haar website voor een uitbraak van moeraskoorts (equine infectieuze anemie) in het Duitse Bad Bentheim.

Extra waakzaamheid is volgens de stichting geboden omdat de stal waar het virus is uitgebroken slechts op enkele tientallen kilometers van de Nederlandse grens ligt. Rondom het getroffen bedrijf geldt een vervoersverbod.

Virale infectieziekte

Moeraskoorts is een virale infectieziekte die bloedarmoede veroorzaakt en gepaard gaat met terugkerende koortsperioden. De ziekte komt voor bij paarden, muilezels en ezels en wordt door bloedzuigende insecten verspreid. Bij drachtige dieren kan ook de foetus geïnfecteerd raken. De ziekte is niet overdraagbaar op of door mensen.

Het virus wordt uitgescheiden via ontlasting, bloed en sperma van paardachtigen en overgebracht door muggen, vliegen en dazen. Dat gebeurt vooral in lente, zomer en herfst en vooral in laaggelegen, moerasachtige gebieden. Tegen erg warme en droge omstandigheden is het virus niet goed bestand.

Ernstige bloedarmoede

Moeraskoorts leidt tot ernstige bloedarmoede. De ziekte kan acuut of chronisch verlopen. Bij de acute vorm kan het paard verschijnselen tonen als koorts, lusteloosheid, spierzwakte, rillingen, aantasting van ogen en slijmvliezen, bloedingen, koliek, bloederige mest, verhoogde en onregelmatige hartslag en oedeemvorming in het onderlichaam. Het zieke dier blijft vaak wel normaal eten, maar ook het weigeren van eten komt voor. Paarden kunnen relatief plotseling komen te overlijden als gevolg van de ziekte. Bij de chronische vorm van moeraskoorts vermagert het paard en is het snel vermoeid en koortsig na inspanning.

Bloedtest

Eens een dier besmet is geraakt, blijft het levenslang drager van het virus. Er zijn veel dragers die zelf helemaal geen ziekteverschijnselen vertonen. Het virus is ook in die gevallen aan te tonen met een bloedtest. Daarom worden worden alle paarden die in de buurt van een paard met moeraskoorts zijn geweest meerdere malen getest op aanwezigheid van het virus in hun bloed. Gedurende twee maanden worden zij zelf ook in quarantaine gehouden.

Dieren die besmet zijn met moeraskoorts worden altijd ingeslapen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Behandeling of virusvrij maken van zieke of besmette dieren is vooralsnog niet mogelijk.

Oorsprong

De ziekte heeft zijn oorsprong in de moerasgebieden van Midden en Zuid-Amerika, Canada, Zuid Afrika en Australië. Moeraskoorts duikt in Europa met enige regelmaat op. De afgelopen jaren zijn er uitbraken geweest in Ierland, Italië, België en Duitsland. In Roemenië is de ziekte endemisch.

Er gelden sinds de zomer van 2010 Europese maatregelen die moeten voorkomen dat de ziekte verder oprukt. Bij export vanuit Roemenië moeten paarden worden getest en moeraskoorts is bovendien een aangifteplichtige ziekte.

Bron: Ruiteren & Mennen

Foto: Archief

Vergelijkbare artikelen

Reacties