Stemgebruik essentieel in mensport

Stemgebruik essentieel in mensport

0 454
tuigpaard
Foto: Remco Veurink

Leonne van Gestel is aankomende editie voor het eerst te zien in het programma van Paard&Koets, waar ze een clinic geeft over stemgebruik in de paardensport. Om op elke situatie voorbereid te kunnen zijn is stemgebruik een essentieel onderdeel in de mensport. Een paard dat halthoudt op commando is een aanwinst voor je hele carrière.

Instructrice Leonne van Gestel is haar hele leven al bezig met paarden. Ze begon met het rijden van paarden onder zadel, naar uiteindelijk een carrière in de aangespannen paardensport. Leonne is driemaal Nederlands Kampioen geworden en heeft laten zien dat ze op zowel internationaal als nationaal niveau niet onderschat moet worden. Op dit moment is de instructrice actief in de klasse Z met haar paard Flugel (Westenwind x Ahoy).

Oefening baart kunst

Mennen is niet zonder gevaar en daarom is het belangrijk dat een paard luistert naar zijn eigenaar. ‘Tijdens het mennen kun je te maken krijgen met verkeer, omstanders en eventueel uitrusting dat kapot gaat. In dit soort gevallen wil je direct stil kunnen staan, dus is het gewenst dat je paard stopt om (verdere) ongevallen te voorkomen”’ vertelt Leonne.

Het leren van stemcommando’s gebeurt niet in één dag. ‘Het vergt veel tijd en discipline van de eigenaar. Een manier om te beginnen is om een stemcommando te geven en het paard te belonen wanneer hij stilstaat. Dit begint met kort halt houden en geleidelijk bouw je dit op. De oefeningen kunnen op elk moment uitgevoerd worden. Juist door het in verschillende situaties te oefenen wordt de stemhulp het beste aangeleerd.’

Bron: Paard&Koets

Reacties