Rijtuigproject Kasteel Duivenvoorde

Rijtuigproject Kasteel Duivenvoorde

0 528

Op de website van Stichting Hippomobiel Erfgoed wordt iedere week een verslag gepubliceerd over de restauratie van verschillende rijtuigen. Deze week gaat de restauratie van start van drie rijtuigen en een bokkenslede van Kasteel Duivenvoorde te Voorschoten.

Schoonheid verloren

Dat is hard nodig, want de tand des tijds heeft de vier aardig te pakken gehad. De ezelwagen zal zo dateren van rond 1850. Maar het is bijna te gammel om te vervoeren, laat staan om er nog een ezeltje voor te spannen: de spaken rammelen los in de naven. Vroeg of laat stort het ding in elkaar. Over het rieten bakje van een andere rijtuig, een zogenaamde panier, is in de loop der jaren zo vaak met de verfkwast gestreken, dat het vlechtwerk al zijn schoonheid is verloren.

Serieuze restauratie

Dat was de reden om deze twee en twee andere voertuigen van Duivenvoorde eind oktober op transport te zetten naar de firma Stolk in Balkbrug voor een serieuze restauratie. Daar is nu een voorzichtig start gemaakt met kleuronderzoek en de inventarisatie van de precieze schade. Het project neemt naar verwachting een jaar in beslag.

Lees het hele verslag en een foto op de website van Stichting Hippomobiel Erfgoed, klik hier.

Bron: Stichting Hippomobiel Erfgoed
Foto: Shutterstock

Vergelijkbare artikelen

Reacties