Rijtuigproject Kasteel Duivenvoorde (verslag 1)

Rijtuigproject Kasteel Duivenvoorde (verslag 1)

0 475

Op de website van Stichting Hippomobiel Erfgoed wordt iedere week een verslag gepubliceerd over de restauratie van verschillende rijtuigen. Na de aftrap van de restauratie van vier voertuigjes van Kasteel Duivenvoorde vorige week, volgt vanaf nu een regelmatige update van het project.

Panier

Bij de panier, één van de rijtuigjes van Kasteel Duivenvoorde, is inmiddels ontdekt wat er technisch aan mankeert. Bij het losmaken van het leer om de uiteinden van de lamoenbomen, bleek dat dit leer vooral was bedoeld om te verbloemen dat de bomen zijn gebroken. De restaurateur gaat hiervoor nieuwe delen maken.

Ellipsveren

Een ander probleem zijn de ellipsveren onder het voorschamel: het rechterveerpakket staat andersom gemonteerd, met de moeren aan de buitenzijde, en bij een eerdere opknapbeurt is die rechterveer nogal provisorisch hersteld: het bovenste veerblad is slecht aan elkaar gelast, het tweede is vervangen door een stuk ijzer in plaats van een blad uit verenstaal. Wanneer het rijtuigje over een klein jaar of misschien wel eerder uit de werkplaats komt rollen zijn die veren weer piekfijn hersteld, precies zoals ze er een eeuw geleden onder zaten.

Mede mogelijk gemaakt door

Drie van de vier rijtuigen in dit project komen uit het beheer van Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord en gaan over in langdurig bruikleen door Kasteel Duivenvoorde. Dit project is mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Dioraphte, Stichting der Heerlijkheden Oosterland, Sirjansland en Oosterstein, Stichting Bredius en Stichting Bonhomme Tielens.

Klik hier voor de bijpassende foto’s.

Bron: Stichting Hippomobiel Erfgoed / Foto: Shutterstock

Vergelijkbare artikelen

Reacties