Oude tijden herleven bij Paleis Soestdijk

Oude tijden herleven bij Paleis Soestdijk

0 307

Zondag 21 mei 2017 organiseert De Hoofdstadaanspanning voor de achtste keer de unieke Coach Meeting. Dit jaarlijks terugkerende evenement voor de eigenaren, liefhebbers en belangstellenden van Coaches ( in de volksmond Postkoetsen ) vindt altijd plaats op de mooiste locaties.
Dit jaar zal de omgeving van Baarn het decor vormen waar deze schitterende aanspanningen zullen worden gepresenteerd.

Tussen 7:30 en 9:00 uur arriveren de vrachtwagencombinaties op de inspanlocatie van de firma Keune aan de Zuidergracht in Soest. Hier de paarden gepoetst en ingespannen en voor de mooiste coaches die je kunt bedenken.

Traditiegetrouw vertrekt de eerste coach om 10:30 uur en zal omstreeks 11:45 aankomen op Kasteel Groeneveld, Groeneveld 2 te Baarn. Deze buitenplaats dateert uit 1710 en is één van de mooiste landhuizen uit de Rococo stijl periode op Nederlandse bodem. Eind zeventiger jaren 20e eeuw zijn de Franse en de Engelse landschapsstijlen samengevoegd waardoor een unieke parktuin is ontstaan.
Het park is slechts 300 meter breed maar wel 3 km lang!

Na het genieten van deze prachtige buitenplaats vertrekt de eerste coach weer om 12:15 uur. De route gaat door mooie lanen naar De Brink in Vorstelijk Baarn. Ook hier is een korte stop en kunnen de inwoners van Baarn en andere belangstellenden van dicht bij de unieke coaches met gareel betuigde vierspannen en passend geklede bemanning en passagiers bewonderen.

De rit wordt vervolgd om 12:45 uur en gaat dan naar de picknick stop op de unieke locatie Paleis Soestdijk, Amsterdamsestraatweg 1 te Baarn. Vanaf 13:00 tot 15:15 uur worden de Coaches hier opgesteld. Bij aankomst is het mogelijk om foto’s te maken van de imposante aanspanningen voor de beroemde trappen van het bordes, een droomkans! Velen zullen zich de beelden herinneren van onze toenmalige Koningin Juliana die hier op Koninginnedagen met het voltallige Koninklijke gezin haar defilés afnam.

Vervolgens worden de Coaches in een U-opstelling op het grind voor het Paleis opgesteld en de door de deelnemers zelf verzorgde en meegenomen picknick zal plaatsvinden op het gras aan de binnenzijde. Dit is wellicht de laatste kans om de Coaches te zien bij dit gedenkwaardige Paleis omdat in de week na dit bezoek het besluit wordt genomen welke bestemmingswijziging dit Koninklijke landgoed gaat krijgen; laat deze mogelijkheid niet aan u voorbij gaan!
Let op: de aanschaf van een toegangsbewijs voor het Paleis en het park is hiervoor benodigd.

Na deze unieke ervaring zal de eerste koets om 15:15 uur vertrekken en via een mooie route door Oud Soest eindigen bij de firma Keune aan de Zuidergracht in Soest. Hier zullen de paarden worden uitgespannen, verzorgd en in de veewagens geladen en met de Coaches weer mee terug gaan naar alle windstreken waar ze in de vroege ochtend vandaan zijn gekomen.

Meer info: www.hoofdstadaanspanning.nl

Foto: Harm Huisjes

Reacties