Nostalgische beelden op Hoeve Groot Zandbrink

Nostalgische beelden op Hoeve Groot Zandbrink

0 152

Zaterdag 8 april vond op Hoeve Groot Zandbrink de jaarlijkse wedstrijd ploegen met paarden plaats. Een traditie, gestart in 1927, die de agrarische natuur-en milieuvereniging Vallei Horstee graag voortzet. Toen heel gewoon, nu heel bijzonder. Alhoewel het steeds moeilijker wordt om deelnemers te vinden die hun paarden nog voor de ploeg kunnen zetten, is het dit jaar toch weer gelukt. Tien aanspanningen deden hun uiterste best om de akker zo goed mogelijk te bewerken. Ploegen doe je niet zo maar even, zeker omdat de paarden het niet meer gewend zijn. Ploegen vraagt om een goede balans tussen “de bouwmeester”, de ploeg en de paarden. Het beeld moet rust en regelmaat uitstralen, waarbij de ploeger zonder veel woorden en handelingen de paarden in de voor en door de wendingen stuurt. Een uur lang ploegden ze voort…….Na het ploegen worden diverse andere werktuigen gedemonstreerd om de grond te bewerken: de eg, de cultivator en de kunstmeststrooier.

Een deskundige jury (bestaande uit de heren Gerrit Berenschot en Wim Ruinemans) beoordeelde het ploegresultaat aan de hand van vooraf vastgestelde criteria. En het was maar wat spannend toen Gijs Apeldoorn de uitslag bekend maakte. De eerste prijs ging naar Henri Karnebeek met zijn tweespan Haflingers uit Rekken. Henri deed vijf jaar geleden voor het eerst mee en klom ieder jaar een trapje hoger op de scorelijst. Met nu dus de eerste prijs. De tweede prijs was voor Eite Oosterveld uit Eenrum met het Hongaarse trekpaard Kormos. De derde prijs ging naar Gerard Korten uit Silvolde die al voor de 11e keer naar Groot Zandbrink kwam om mee te doen.

Ieder jaar trekt de wedstrijd honderden bezoekers. Betrokken boeren die vroeger nog achter de paarden hebben gelopen, kinderen die enthousiast kijken naar de zwoegende paarden en mensen met camera’s die de nostalgische beelden willen vastleggen.

Reacties