Noordercup-kampioenen 2017-2018 bekend

Noordercup-kampioenen 2017-2018 bekend

0 297
Corné Hopman. Foto Hindriëtta Lamein
Corné Hopman. Foto Hindriëtta Lamein

Binnen Mendistrict Noord wordt inmiddels een aantal jaren de Noordercup competitie gehouden. Deze competitie bestaat uit een aantal indoormarathons die gedurende het winterseizoen gereden worden. De finale werd verreden op zaterdag 24 februari in de Mennomanege in Burgum.

Dit seizoen werden er wedstrijden gehouden in: Roden, Sonnega, Zuidbroek, Franeker en Burgum (finale). Van deze wedstrijden moesten er minimaal drie wedstrijden gereden worden, waarvan de finale verplicht was.

Finale

In de verschillende rubrieken verschenen er ruim 50 deelnemers aan de start. Overdag reden de deelnemers twee manches. De besten van elke rubrieken gingen vervolgens door naar de finales, die ’s avonds verreden werden. In het aangepaste finaleparcours werd er flink gas gegeven en gestreden voor de dagprijzen. Door de snelheid rolden er hier en daar ook wel wat balletjes, waardoor sommige menners toch weer een plaatsje zakten in het klassement.

Snelheidsduivel

Bij de enkelspan pony’s was het snelheidsduivel Cornelis van der Wal die er met de eerste prijs vandoor ging. Hij was niet alleen de snelste in zijn rubriek, maar zette ook de allersnelste tijd van de dag neer.

Finalisten dichtbij elkaar

Bij de enkelspan paarden zaten de finalisten wat dichter bij elkaar. Frans Zeinstra reed weliswaar als snelste rond, maar een afgeworpen bal zorgde ervoor dat menteam Van der Wal en Jansen, de eerste prijs in ontvangst mocht nemen. Mede-organisator Frans Wijts, was slechts iets meer dan een seconde langzamer en had ook een afgeworpen bal, waarmee hij naar de derde plaats zakte.

Dubbelspannen

Bij de dubbelspannen was het overduidelijk wie er met de winst vandoor zou gaan. Zowel bij de paarden als de pony’s was het de hoogste geklasseerde na de beide manches ook de winnaar van de finale. Bij de paarden was het Gerard Hoeksma die de eerste prijs in ontvangst mocht nemen en bij de pony’s was Tetske Douma ruimschoots sneller dan de nummer twee.

Tandems

Omdat er slechts twee tandems deelnamen aan de wedstrijd, werd er in deze rubriek geen finale gereden. Na de beide manches was het Jelmer Bakker die de wedstrijd op zijn naam schreef.

Geen winst voor lokale favoriet

In de rubriek vierspan pony’s, waar vijf deelnemers waren, gingen de twee besten door naar de finale. Lokale favoriet in deze rubriek was Jaap van der Wal. Hij werd dan ook luid aangemoedigd door het publiek tijdens zijn finalerit. Toch slaagde hij er niet in de rubriek te winnen.

Winnaar van de rubriek werd Roelf Lamein. Lamein was (slechts) twee seconden langzamer dan Van der Wal, maar omdat laatstgenoemde drie ballen liet vallen, was het Roelf Lamein die er met de eerste prijs vandoor ging.

Noordercup-kampioenen

Na de uitreiking van de dagprijzen, volgde de bekendmaking van de Noordercup, waarvoor het Mendistrict de prijzen beschikbaar had gesteld. De kampioenen van de Noordercup:

Jeugd: Larissa Jansma – Honey Bee’s Jolivier
Enkelspan pony: Manouk Boer – Flemingh
Dubbelspan pony: Tetske Douma – Rex, Boris
Vierspan pony: Roelf Lamein – Karlo, Optimist, Highlight, Silver
Tandem pony: Jelmer Bakker – Tiësto, Sue Van Coehoorn
Enkelspan paard: Frans Zeinstra – Cash
Dubbelspan paard: Gerard Hoeksma

Tekst: Trijntje Lamein

Reacties