Maatregelen om de paarden door de warme dagen heen te helpen

Maatregelen om de paarden door de warme dagen heen te helpen

0 853

Onze paarden hebben het erg warm deze dagen. De comfortzone van paarden ligt tussen de -5 en 20 °C, wat betekent dat veel paarden het zwaar hebben. Gelukkig kan een paard zweten, wat bij voldoende luchtverplaatsing zorgt dat het lichaam afkoelt. Extra vocht en water zijn deze dagen dus extra belangrijk!

Het liefst staan weidedieren in de schaduw, maar wat als die schaduwplek er niet is?

De dierenbescherming krijgt regelmatig meldingen binnen over weidedieren (met name hobbydieren zoals paarden, schapen, geiten) die buiten niet kunnen schuilen tegen de zon. De meeste weidedieren zijn goed opgewassen tegen warmte, kou en vochtigheid, maar bij extreme weersomstandigheden is het belangrijk dat dieren beschutting kunnen vinden. Helaas is dit in Nederland voor deze dieren niet verplicht, waardoor de inspectiedienst (LID) en de politie eigenaren niet kunnen dwingen om hier werk van te maken.

Wenselijk maar niet verplicht

Misschien is het niet verplicht, maar je wil toch het beste voor je dieren? Daarom verzoekt de dierenbescherming eigenaren van weidedieren altijd om maatregelen te treffen bij warm weer zoals nu. Denk hierbij aan een schuilstal of een beschikbaar stuk land met bomen waardoor de dieren wat verkoeling in de schaduw kunnen zoeken. Hiervoor is vaak toestemming van de gemeente nodig. Bespreek met de gemeente de verschillende mogelijkheden.

Vers water

Vers water is wél verplicht en helpt de dieren om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Tref je een dier aan zonder vers drinkwater? Je kunt onmiddellijk melding hiervan maken via het landelijke meldnummer 144. De inspecteurs en vrijwilligers houden uiteraard ook een extra oogje in het zeil.

Eind mei gaf de KNHS tips voor (wedstrijden)  bij warm weer. Lees hier het artikel hierover van Mensport.

Bron: Dierenbescherming/KNHS

Foto: Remco Veurink

 

Reacties