Koos de Ronde: ‘Elke wedstrijd in de top drie’

Koos de Ronde: ‘Elke wedstrijd in de top drie’

0 405

Koos de Ronde werd afgelopen weekend Nederlands kampioen vierspannen in het Limburgse Horst aan de Maas. De Ronde had na de marathon van zaterdag een kleine voorsprong op vader en zoon Chardon en wist dit vast te houden tijdens de vaardigheid op zondag. ‘Een lekker begin van het seizoen’, noemt de vierspanrijder uit Zwartewaal het zelf.

Koos de Ronde had een goed gevoel voorafgaand aan de wedstrijd. ‘Mijn span liep vorig jaar al erg goed, toen stond ik tijdens het NK maar een punt achter Ijsbrand (Chardon). Ik wist dat ik deze keer weer een goede kans had.  De eerste wedstrijd van het seizoen is natuurlijk altijd een beetje moeilijk. Je hebt nog niet de kans gehad om jezelf te vergelijken met anderen, omdat het nog zo vroeg in het seizoen is’, legt de kersverse Nederlands kampioen uit. ‘Maar ik had het gevoel dat het bij mij goed liep en het was een mooie en zware wedstrijd en als het lukt is natuurlijk gaaf.’

Groot deelnemersveld

Het weekend begon met de dressuur en De Ronde reed een mooie proef en goede punten. ‘Ik was jammer genoeg de eerste starter van de dressuur. Het deelnemersveld was met dertig starts groot, en als eerste starten is dan wel een nadeel. Dan krijg je toch altijd wat minder punten. Maar ik was heel tevreden met mijn proef en 44 strafpunten was natuurlijk ook niet slecht. Theo (Timmerman) had 46 strafpunten en Ijsbrand had er ook 44, dus dat was allemaal nog best spannend.

Vijf punten voorsprong

Dit jaar was de internationale menwedstrijd (CAI 3*) op een andere locatie, De Peelbergen. Op zaterdag werd de marathon verreden. ‘Voorgaande jaren was het wat eenvoudiger. Dit jaar was het een zware wedstrijd met zeven technische en moeilijke hindernissen. Het was een echte uitdaging. Maar de marathon ging als een speer. Ik wist dat Theo al wat foutjes had gemaakt. Bram (Chardon) had heel goed gereden, maar hij had natuurlijk een kleine achterstand door de dressuur. Maar na de marathon stonden Bram en ik zo’n beetje gelijk. Ijsbrand maakte een foutje in hindernis 6 en daarmee had ik ongeveer vijf punten voorsprong op vader en zoon Chardon.’

Beetje balen

Op de laatste wedstrijddag staat er een flink vaardigheidsparcours op het strakke grasveld van De Peelbergen. De deelnemers hebben nog één kans om zo hoog mogelijk te eindigen. De Ronde weet dat hij vijf punten voorsprong heeft en dat staat gelijk aan  een bal en wat tijd. ‘Toen maakten Ijsbrand en Bram beide een fout, zodat ik nog meer ruimte kreeg. Mijn span liep gewoon heel goed, ik baalde nog een beetje van mijn eigen foutje, ook al kon ik dat makkelijk hebben.’ Volgens De Ronde is het belangrijk om bij de les te blijven, ook al rij je een balletje.

Top drie

En daarmee werd De Ronde Nederlands kampioen, na het kampioenschap in 2008 voor het laatst gewonnen te hebben. ‘Een lekker begin van het seizoen. Maar we trainen nu gewoon weer door voor de volgende wedstrijd.’ Over twee weken reist de familie af naar Engeland voor de Royal Windsor Horse Show. ‘Mijn verwachting is dat overal waar ik start, ik in de top drie kan eindigen. De ene keer gaat het beter dan de andere keer, maar het is wel mijn doelstelling. Ik heb een goed gevoel’, sluit de Nederlands kampioen enthousiast af.

Bron: MenSport, overname zonder toestemming van de redactie is niet toegestaan.
Foto: Gerben Olthof

Reacties