Goede sfeer bij minimarathon IICH Groningen *fotoserie*

Goede sfeer bij minimarathon IICH Groningen *fotoserie*

0 877

De vierde editie van de minimarathon in de Eurohallen in Zuidbroek vond op zondag 24 december plaats op het IICH Groningen. Er werd in de verschillende rubrieken flink gestreden om de te verdelen prijzen.

IICH Groningen is één van de grote internationale indoorconcoursen van ons land, die dit jaar alweer haar 56e editie beleeft. De organisatie heeft als doel de paardensport een zo breed mogelijk podium te geven. De minimarathon is inmiddels een vast onderdeel in het programma geworden.

Dit jaar waren er voor het eerst twee losrijdpistes voorzien van een goede bodem en er is een asfaltplateau gekomen waarop de stallingstenten gebouwd konden worden. Er is nu ruimte voor minimaal 150 stallen.

Uitdagende wendingen

Het parcours, ontworpen door Anno Zagers uit Dedemsvaart, in de hoofdpiste was ruim van opzet met snelle lijnen en uitdagende wendingen en voorzien van een mooie brug en fraai aangeklede hindernissen. Samen met de nieuwe Ledverlichting en de door de menners zelfgekozen muziek, zorgde dat voor een prima sfeer onder de deelnemers en het publiek.

Snelle rit voor Hanneke de Boer

Marathon Zuidbroek 2017 - Hanneke de Boer - Foto Bianca Douwes (5) (800x533)
Hanneke de Boer. Foto: Bianca Douwes

Bij de enkelspan pony’s zaten veel deelnemers dichtbij elkaar en werd er strak gereden. De snelste rit van de enkelspan pony’s werd gereden door Hanneke de Boer met haar pony Moneymaker. Als een van de weinigen slaagde zij erin om onder de 100 seconden te blijven.

Die rit leverde haar overigens wel twee afgeworpen ballen op, maar dat mocht de pret niet drukken. Het leverde haar een nipte winst op in haar rubriek en bleef een fractie van een seconde voor op Lianne Bosma die daar als tweede eindigde.

Dure strafpunten

Dat afgeworpen balletjes je duur kunnen komen te staan, daar weet Johannes Strootman met zijn paard Amando alles van. Waar hij in de eerste manche de snelste tijd en een foutloze rit in de rubriek enkelspan paard wist neer te zetten, verloor hij de strijd in de tweede manche. Met tien strafpunten voor twee afgeworpen ballen, zakte hij naar een uiteindelijke vierde plaats in het klassement en ging Rudolf Pestman er met de mooie bonte Diesel er met de eerste prijs vandoor. Rudolf reed twee snelle foutloze ritten en liet de nummer twee, Tonnie Cazemier, ruim elf seconden achter zich.

Snelste van de dag

Marathon Zuidbroek 2017 - Jurjan Reijenga -Foto Bianca Douwes (11) (800x533)
Jurjan Reijenga. Foto: Bianca Douwes

Het allerbeste resultaat van de dag werd verreden bij de dubbelspannen pony’s. Jurjan Reijenga reed namelijk ook een rit onder de 100 seconden met zijn pony’s Tahnee en Mumbo, maar liet niet alle balletjes liggen. Zijn totaalscore was echter nog steeds de beste score van de dag en dat leverde hem bovendien de winst op in zijn rubriek.

Klein rubrieken

Helaas waren de rubrieken bij de tandem pony, dubbelspan paard en vierspan pony geen heel grote rubrieken. Zowel bij de tandems als bij de dubbelspan paarden kwam slechts één deelnemer aan de start. Hans Reitzema wist zijn span Arabo-Friezen over het algemeen soepel door de hindernissen te manoeuvreren, maar nam wel hier en daar een balletje mee.

Bij de vierspannen was het enthousiasme groot en werd er flink gas gegeven en gingen de kleine pony’s van beide aanspanningen als een speer door de baan. Arjen Brouwer, Nederlands kampioen SMW klasse M, legde de lat in zijn eerste manche gelijk hoog, toch was het ook dit keer Roelf Lamein met zijn pony’s Karlo, Optimist, Silver en Highlight, die het beste presteerde en evenals vorig jaar de eerste prijs op zijn naam mocht schrijven.

De jeugd heeft de toekomst

In Zuidbroek kwam ook de jeugd aan bod, met in totaal vier deelnemers in twee rubrieken. Of het nou het te rijden parcours of de ereronde was die met het meeste plezier verreden werden konden we niet aan de jeugdigen zien, maar dat ze er allemaal evenveel plezier aan beleven staat vast. Bij de enkelspannen was het Luc Smant die met zijn pony Orchid’s Tessa het beste resultaat neerzette en bij de dubbelspannen was het Alwin Smegen met zijn pony’s Credo en Storm. Overigens was het verschil met de nummers twee maar minimaal en doen ze weinig voor elkaar onder.

Bekijk hier de volledige uitslag

Selectie Strijd der Districten

De wedstrijd in Zuidbroek was niet alleen één van de wedstrijden van de competitie de Noordercup, maar tevens ook de Selectiewedstrijd voor de Strijd der Districten in Nijkerk op 3 februari. Hiermee is de selectie van Mendistrict Noord dan ook zo goed als bekend.

Enkelspan pony:

  1. Hanneke de Boer, Moneymaker
  2. Lianne Bosma, Havehoeve’s Boy

Dubbelspan pony:

  1. Jurjan Reijenga, Tahnee/Mumbo
  2. Pieter Douma, Sjors/Janneman

Enkelspan paard:

  1. Frans Wijts, Bernardus
  2. Johannes Strootman, Amando.

Dubbelspan paard:

  1. Hans Reitzema, Valko/Twan
  2. Nog niet bekend.

Vierspan pony:

  1. Roelf Lamein, Karlo/Optimist/Silver/Highlight
  2. Arjen Brouwer, Wianda/Belladonna/Alivria/Donatha.

Fotoserie

Reacties