Fokken we het paard niet kapot?

Fokken we het paard niet kapot?

0 727

Hebben paarden afwijkingen doordat ze verkeerd gefokt worden? Paardenanatoom Sharon May-Davis, even over uit Australië, vreest van wel. Dat neemt de sector, waarin miljarden omgaan, haar niet in dank af, aldus De Volkskrant.

Paardenanatoom May-Davis

Het lijkt wel de anatomische les van Rembrandt. Maar dan niet met een mens maar met een paard. En niet met de chirurgijn Nicolaes Tulp in het middelpunt van aandacht, maar de internationaal vermaarde paardenanatoom Sharon May-Davis. In landen als Nederland, Japan, Engeland en haar thuisland Australië heeft ze een grote schare geïnteresseerden.

Eisen

May-Davis onderzoekt paarden en speurt naar een verklaring voor coördinatieproblemen en slijtage bij het edele dier. Ze stelt ongemakkelijke vragen aan de paardensector. Krijgen paarden lichamelijke problemen door de eisen die we stellen aan dressuur- en renpaarden? Fokken we onze paarden wel op de goede manier?

Volbloed

Het is geen fijne boodschap die de 58-jarige anatoom brengt. Paarden worden allang niet meer gefokt om hun trekkracht in landbouw of leger. De afgelopen vijftig jaar is er veel ‘volbloed’ in de oorspronkelijke landbouwpaardenstapel gebracht om ze beter geschikt te maken als sportpaard in disciplines als dressuur en springen.

Doodsbedreigingen

‘Ik ben niet populair’, zegt May-Davis. Haar missie begon toen haar paard Tarcoola stierf. ‘Een toppaard. Had ik net een grote dressuurprijs mee gewonnen, bleek hij een tumor van 30 kilo in de maag te hebben. Ik deed Tarcoola de belofte om andere paarden te helpen door meer inzicht te vergaren.’ Zo ontdekte ze in 1999 dat alle gedomesticeerde paarden een stukje nekband missen dat wilde paarden wel hebben. Was dat een verklaring voor ongemakken bij paarden? Hard bewijs had ze niet, maar alleen al de vraag opwerpen lokte heftige reacties uit. ‘Ik ben in 2005 met de dood bedreigd als ik dit zou publiceren. Het zou op een ongeluk lijken.’ Ze zweeg daarop bijna tien jaar en speurde door.

Snijtafel

Voor de snijtafel bij een Nederlandse paardenslager kennen alle zestien aanwezigen dit verhaal. Een dierenarts bestudeert het linkerachterbeen. Een bottendeskundige peutert aan de ruggegraat. Een gebitsspecialist observeert de kiezen in het hoofd, terwijl een bitfitter toekijkt. Er zijn ook revalidatietrainers, gedragstherapeuten en fysiotherapeuten van de partij.

Lees het hele artikel op De Volkskrant, klik hier.

Bron: De Volkskrant
Foto: Digishots

Vergelijkbare artikelen

Reacties