Blog Stan van Eijk: ‘Op een WK word je geleefd’

Blog Stan van Eijk: ‘Op een WK word je geleefd’

0 1739

Vanaf donderdag wordt in het Sloveense Lipica het WK Tweespan paarden gehouden. Voor Stan van Eijk is het zijn eerste WK als deelnemer en MenSport is uiteraard benieuwd naar zijn ervaringen. De komende dagen doet Stan van Eijk kort verslag hoe hij het WK in Lipica beleeft.

Alle paarden goed

‘Gisteren (woensdag, red.) hebben we de veterinaire keuring gehad. Mijn paarden zijn alle drie goedgekeurd, dus voor mij kan de wedstrijd echt beginnen.

Na de keuring was het tijd voor de loting voor de startvolgorde van de dressuur. De dressuur wordt over twee dagen, donderdag en vrijdag, verreden en dat heeft zowel voordelen als nadelen. De ene rijder sleutelt liever nog wat langer aan de dressuur en hoopt op plaatsing op vrijdag; de ander wil zich zo lang mogelijk met het verkennen van de marathonhindernissen bezig houden en rijdt liever op donderdag dressuur. Mij maakt het niet zoveel uit, maar ik heb de vrijdag, om 14.40 uur, geloot. Voor de dressuur fijn, maar zo moet ik wel tussen de dressuur en alle verplichtingen door, de marathon verkennen.
Wat je niet in de hand hebt, zijn de weersomstandigheden. De dressuurbodem was vandaag nog nat en dus best zwaar, maar omdat hij nu flink aan het opdrogen is denk ik dat dat vrijdag, als ik moet rijden, in mijn voordeel is!

Verder heb ik gisteren veel getraind: gelongeerd, één paard is onder zadel gereden en een ander in enkelspan getraind.

‘s Avonds hadden we landenavond. Er was weinig publiek van buitenaf, maar met alle “insiders” was het ontzettend gezellig in de grote tent. Veel gegeten en ehhhhh …. ook wel wat gedronken ja, haha!’

Verplichtingen

‘Ik besef steeds meer dat ik op een WK ben. Je wordt hier geleefd, het programma zit vol met verplichtingen waarbij je op tijd aanwezig moet zijn. Dat is bij alle internationale menwedstrijden wel zo, maar op een WK nog meer.

Omdat ik op vrijdag dressuur rijd, ben ik donderdagochtend marathonhindernissen gaan verkennen met Geert Dijkhof . Daarna zijn we bij Tom Engbers gaan kijken die dressuur moest rijden.

‘s Middags heb ik met mijn trainer Claudio Fumagalli mijn eigen span getraind voor de dressuurproef en later hebben we met het hele Nederlandse team de hindernissen nog een keer verkend. En tussendoor mijn rust gepakt dus even lekker een dutje gedaan. Heel belangrijk in zo’n vol dagprogramma!

Rondleiding

Vanavond (donderdag, red.) kregen we een rondleiding bij de beroemde Lippizaner-stoeterij van Lipica. De gebouwen en stallen zijn prachtig en het valt me op dat, voor een relatief minder rijk Europees land, de paarden er super verzorgd bij staan.

Ik heb het geweldig naar mijn zin hier en het team draait goed. Morgen het eerste onderdeel, de dressuur. Ik ben er klaar voor!’

Tekst: Gemma Verlaan
Foto’s: Privébezit

Vergelijkbare artikelen

Reacties