Vanden Berghe: ‘Dressuur is de basis in de mensport’

Vanden Berghe: ‘Dressuur is de basis in de mensport’

0 514
Jan Vanden Berghe
Jan Vanden Berghe

Een van de clinicgevers die op het programma staat tijdens Paard&Koets is Jan Vanden Berghe. Op vrijdag 20 april en zaterdag 21 april verzorgt hij de clinic ‘Controle over tempo en houding’. In een interview vertelt hij over zichzelf, over de mensport en over de clinic die hij geeft.

Jan Vanden Berghe kwam al op vroege leeftijd in aanraking met de mensport. “Mijn vader reed van thuis uit altijd al aangespannen, zowel tweespan als vierspan. Daarnaast werd er thuis ook onder het zadel gereden. Ik was zelf ook altijd op stal bezig.”

Jan begon zijn sportcarrière bij de pony’s en later stapte hij over naar de paarden. Hij wilde graag verder in de paardensport en daarvoor startte hij een opleiding aan de Nederlandse Hippische Beroepsopleidingen te Deurne. In 1998 was Jan klaar met zijn opleiding en ging hij aan de slag als stalmanager en trainer op een Belgische menstal. “Nadat ik hier twee jaar had gewerkt besloot ik dat het tijd werd om voor mezelf te beginnen. Ik hield me vooral bezig met het aanrijden van jonge paarden, zowel onder het zadel als aangespannen. Daarnaast gaf ik veel instructie.”

Dressuur als basis

De dressuur in de mensport is een erg belangrijk onderdeel volgens Jan. “Eigenlijk is dressuur de basis van elke tak in de paardensport. Dressuur is controle krijgen over de houding en het tempo van een paard. Een paard met een goede dressuurmatige basis uit dit in het ongedwongen uitvoeren van de gevraagde oefeningen.”

Controle over houding en tempo

Controle over houding en tempo bereikt Jan in zijn trainingen met behulp van het stappenplan ‘Skala der Ausbildung’. Hierbij werkt hij steeds een stapje verder of gaat hij een stapje terug. Volgens Jan is het belangrijk dat een menpaard goed ‘naar de hand toe is’ en over de rug loopt. Dit bereik je door een paard eerst goed taktmatig, ontspannen en voorwaarts voor de hulpen te rijden.

Het begrenzen van deze voorwaartse drang zorgt vervolgens dat een paard nageeft en voorwaarts neerwaarts naar de hand toe loopt. “Een goede dressuurmatige basis zorgt dat paarden fijn te rijden zijn, licht in de hand staan en soepel en ontspannen werken. Vanuit deze basis kun je vervolgens op een fijne manier een dressuurproef, marathon of kegelparcours rijden.”

Balans door takt en snel achterbeen

“In principe kan elk paard of pony gebruikt worden voor de dressuur in de mensport. Wat ik zelf graag zie is een paard dat veel takt vertoont in de draf en een goed gebruik van het achterbeen heeft. Als het paard een wagen moet trekken raakt hij snel uit balans, dit kan opgevangen worden door een goede takt en een snel achterbeengebruik met veel buiging in het spronggewricht.

“Ik zie ook graag een voorbeengebruik vanuit de knie, omdat paarden die een wagen trekken snel vlak worden in de bewegingsafloop.”

Lengte lendepartij belangrijke factor

Verder vindt Jan de zelfhouding van een paard belangrijk en de verbinding tussen rug en achterhand, oftewel de lendenpartij. De lengte is hierbij een belangrijke factor. De lendenpartij ziet hij liever niet te lang, maar ook niet te kort want dit gaat ten koste van de lengtebuiging. Maar hier is wel op te trainen.

“Als laatste, en misschien wel een van de belangrijkste, zijn het karakter en de instelling van het paard. Een paard moet koel in het hoofd zijn maar toch voldoende werklust hebben met een natuurlijke ‘go’.”

Clinic Paard&Koets

Tijdens de clinic ‘Controle over tempo en houding’ laat Jan zien hoe je de training van een menpaard opbouwt. Hierbij maakt hij gebruik van een stappenplan, dat hij graag toelicht. “Per stap stel ik bepaalde voorwaarden om door te gaan naar de volgende stap in de training. Indien een stap te vroeg is laat ik zien dat het goed is om een stapje terug te doen.”

Reacties