Zwitsers winnen Nations Cup in Šamorín

Zwitsers winnen Nations Cup in Šamorín

Martin Fuchs, Chaplin
Martin Fuchs en Chaplin, hier op Longines FEI Nations Cup™ Jumping in Samorin (foto: FEI/Łukasz Kowalski)

De Zwitserse springruiters hebben afgelopen weekend de Nations Cup in het Slovaakse Šamorín gewonnen. Ze bleven het Ierse en het Belgische team voor.

Al na ronde 1 aan de leiding

Acht teams namen deel aan de eerste manche van de 2018 Europe Division 1 kwalificatiewedstrijden. En ze vlogen er meteen in. De Zwitsers stonden na de eerste ronde al aan de leiding, ze waren allemaal foutloos gebleven.

In de tweede ronde werd de ranglijst goed door elkaar geschud, dankzij het parcours van Uliano Vezzani. De Italianen zakten van plaats twee naar plaats vijf. Het Ierse team werd uiteindelijk tweede, de Belgen eindigden derde.

‘Rustige zondagnamiddag’

Het Zwitserse team verzamelde in de tweede ronde negen strafpunten, maar hun vierde ruiter hoefde niet meer te starten. Het was al beslist: Ierland finishte met dertien strafpunten, de Belgen kregen er zestien.

Vierde man Steve Guerdat kon zijn merrie Hannah dus wat extra rust gunnen: ‘Ik reed een hele goede eerste ronde, en het team deed het zo goed dat het een lekker rustige zondagnamiddag voor me werd!’

Geen vlekkeloze voorbereiding

De aanloop naar de Nations Cup-wedstrijd verliep echter minder vlekkeloos voor de Zwitsers. Chef d’équipe Anky Kistler moest op het laatste nippertje nog de 54-jarige Paul Estermann oproepen, nadat teamlid Jannike Sprunger ten val kwam. Voor Curtis Sitte, de tienjarige hengst van Estermann, was het zijn allereerste Nations Cup-wedstrijd. In de eerste ronde hadden zij het wegstreepresultaat (8 strafpunten), in de tweede ronde kregen ze er vijf achter hun naam. Een dubbele nulronde van Martin Fuchs zorgde echter voor de overwinning van de Zwitsers.

‘Blij met frisse Chaplin’

Fuchs zegt: ‘We hadden hier een geweldig team en gingen echt voor de overwinning. Mijn hengst Chaplin won hiervoor al de GP in Mexico, en in Zurich en Doha, maar na de GCT in Miami raakte hij geblesseerd. Dit was zijn eerste grote wedstrijd. Het voelde vandaag erg makkelijk, omdat Chaplin zo goed sprong. Hij was heel fris, en daar ben ik blij om, omdat ik weet dat mijn planning goed was. Ik heb hem tijd gegeven, en ben niet met hem gestart in indoorwedstrijden.’

Bron: Persbericht FEI

Foto: FEI/Lucasz Kowalski

Reacties