Zwitserland breidt verbod op beenbeschermers uit

Zwitserland breidt verbod op beenbeschermers uit

0 1843
beenbescherming beenbeschermers
Beenbescherming © DigiShots

Op internationaal niveau zijn diverse soorten beenbeschermers vanaf dit jaar verboden door pony- en jeugdruiters in de springsport. In Zwitserland is deze regel nu al voor alle klassen van toepassing.

Het gaat om bepaalde soorten beenbeschermers, strijklappen zijn bijvoorbeeld wel toegestaan.

Niet rondom

In de nieuwe regelgeving van de FEI staat onder meer dat beschermers met sluitingen die bestaan uit een haak- of knoopbevestiging aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. In het geval van een haakbevestiging moet het gaan om riempjes met een haak aan het uiteinde die in een oog past.

Knoppenbevestiging moeten middels riempjes met gaten op een knopje worden vastgemaakt.

Verder mag de bevestiging van de beschermer niet rondom het been gedraaid worden en mogen er geen extra elementen aan de beschermer worden toegevoegd.

Stap verder

Zwitserland staat erom bekend om bij internationale regelgeving altijd een stap verder te gaan. Dat geldt nu ook voor de regels omtrent beenbeschermers voor de achterbenen. Die zijn begin dit jaar ingegaan en gelden vanaf 2020 ook voor de junioren en Young Riders en vanaf 2021 ook de senioren.

Een compleet document met uitleg van de FEI vind je hier.

Discutabel

Overigens is de Zwitserse maatregel wel discutabel.  De website van het Schweizer Verbandes für Pferdesport meldt dat alleen achterbeenbeschermers zijn toegestaan die de benen beschermen. Normaal gesproken zou dat uiteraard voor alle beenbescherming moeten gelden.

Bron: Reiterrevue.de

Foto: archief

 

Reacties