Zweet & elektrolyten: Hoeveel zout verliest een paard?

Zweet & elektrolyten: Hoeveel zout verliest een paard?

paarden zweten pavo electrolyten zout

Als paarden intensief aan het werk zijn of als het lekker warm is, verliezen ze veel zout via zweet. Niet alleen bij sportpaarden, ook een flinke buitenrit kan al een zouttekort opleveren.

Het gevolg is een verminderd uithoudingsvermogen en een paard dat sloom en lusteloos aanvoelt. Pavo geeft advies over hoeveel zout een paard nodig heeft en hoe je deze het beste kunt aanvullen!

Het belang van zweten

Net als mensen zweten paarden als ze het warm hebben. Dat is nodig om af te koelen. Het eiwit dat ook in paardenzweet zit, vormt een laag op de vacht, waardoor de verdamping wordt gestimuleerd. Bij veel paarden is dit te herkennen door het witte schuim tijdens het zweten bij wrijving op de hals en tussen de benen.

‘‘ Een zouttekort maakt je paard sloom en lusteloos’’

Als een paard zweet, verliest hij daarmee niet alleen vocht, maar ook zogenaamde ‘elektrolyten’ of lichaamszouten, zoals natrium, chloride en kalium. Deze zouten spelen een belangrijke rol in de waterhuishouding van het paardenlichaam en het functioneren van de organen, waaronder ook de spieren.
Goed kunnen uitzweten én het op tijd aanvullen van verloren lichaamszouten is dus cruciaal voor de werklust en het uithoudingsvermogen van je paard!

Hoe herken je een zouttekort?

Als je zouten niet op tijd aanvult, kan er een zouttekort ontstaan. Dit kun je vaak als eerste merken aan het uithoudingsvermogen van je paard: deze wordt sloom, lusteloos en is niet meer vooruit te branden. Bij ernstige tekorten bestaat er zelfs een kans op uitdroging en koliek.

Veerle Vandendriessche, dierenarts en nutritionist bij Pavo: “Veel mensen denken dat ze de extra zoutbehoefte van hun paard hebben ondervangen door een liksteen in de stal op te hangen of in de wei te leggen. Hoewel het aanbieden van een liksteen heel verstandig is, blijkt in de praktijk dat lang niet alle paarden voldoende zout opnemen, ook al kunnen ze over een liksteen beschikken. Makkelijker en beter is het om elektrolyten speciaal voor paarden te voeren, zodat álle lichaamszouten worden aangevuld in de juiste onderlinge verhouding en je paard weer snel kan herstellen van een zware training of wedstrijd.”

paarden zweten pavo electrolyten zout

Advies om elektrolyten aan te vullen

Geef de elektrolytenmix Pavo E’lyte vóór je een inspanning van je paard verlangt, zodat hij er optimaal van kan profiteren. Voor recreatiepaarden is 100 gram per dag genoeg, bij zware training of extreme temperaturen is 200 gram het advies. Voor overdosering hoef je niet bang te zijn: het zout komt er via het zweet uit. Een overschot plast het paard weer uit, dus als je ziet dat hij een erg natte stal krijgt, kun je iets minderen.

Na de training kun je je paard extra verzorgen met de nieuwe sportdrank Pavo ReHydrate. De combinatie van elektrolyten én glucose zorgen ervoor dat je paard snel herstelt na een zware inspanning.

Pavo ReHydrate is makkelijk te mengen met drinkwater, maar kan ook direct in de mond toegediend worden met een spuit. Vergeet in beide gevallen nooit om je paard van onbeperkt vers drinkwater te voorzien. Het vocht moet ook worden aangevuld en van dat zout krijgt je paard meer dorst.
Bron: Zeyner et al 2013; Weight losses in excercised horses, a pilot study

Producttips

paarden zweten pavo electrolyten zout

Pavo E’lyte

Elektrolytenmix voor sportpaarden

• Aanvulling van lichaamszouten na zweten
• Voor optimaal uithoudingsvermogen
• Bevat natrium, kalium en chloor in de juiste verhouding

 

 

Pavo ReHydrate

Dé sportdrank voor een snel herstelpaarden zweten pavo electrolyten zout• Snel herstel na zware inspanning
• Directe aanvulling van elektrolyten, vocht én energie
• Met glucose

Combineer Pavo E’lyte en Pavo ReHydrate voor de complete sportverzorging!

Kijk ook op Pavo.nl

Reacties