Zorgen om volle wedstrijdkalender voor de springsport

Zorgen om volle wedstrijdkalender voor de springsport

Rob Ehrens
Rob Ehrens

Bondscoach Rob Ehrens maakt zich zorgen om de volle wedstrijdkalender voor de springruiters. “Het is aan het management rondom de paarden om signalen van overbelasting op tijd te herkennen,” zegt hij voor de camera van L1mburg.

Volgens Ehrens staan er steeds meer 5-sterren concoursen op het programma.

Zorgen om de balans

“Bijna wekelijks is er een 5-sterren concours. Wij maken ons zorgen om de balans. Kwaliteitsvolle paarden zijn vaak echte strebers en die lopen toch wel door. Zo’n paard heeft wellicht een time out nodig, anders raakt hij overbelast. De kans is echter aanwezig dat een eigenaar of ruiter vanwege het prijzengeld zegt: we moeten door.”

Het probleem van de vele wedstrijden is inmiddels aangekaart bij de FEI.

Houden of verkopen

Een ander probleem dat de bondscoach aankaart is dat talentvolle paarden steeds vaker al op jonge leeftijd naar het buitenland worden verkocht. Die zorgen worden ook gedeeld door Emile Hendrix. Als voorbeeld noemt Hendrix de jonge hengst Hendrick’s HX (v Bustique) . “Een paard uit eigen fok met veel potentie. Dit is een paard waarvan we ons nu afvragen: houden of verkopen? Dat is een keuze die we moeten maken.”

Volgens Hendrix is de markt groot. “Het is net als in voetbalwereld. Wanneer je iets speciaals hebt, dan kijkt de wereld mee. En er zijn altijd mensen die de middelen hebben om zo’n paard te kopen. En bij ons moet de schoorsteen ook roken.”

Goed opleiden

Ehrens bevestigt dat er veel springpaarden on jonge leeftijd weggaan. “Ruiters hebben we weinig tijd om te goed op te leiden. Tegen die paarden moeten we dan straks zelf strijden.”

Ook Ehrens zag een kwaliteitsvol paard naar de VS vertrekken. “In 1988 ging Olympic Sunrise voor 1,6 miljoen gulden weg. Dat was toen mega, maar daar koop je nu een goede 5- of 6-jarige voor. Zo steekt de wereld nu eenmaal in elkaar.”

Bekijk het hele item op de website van L1mburg.

Foto: Remco Veurink

Reacties