Zeven redenen waarom oude paarden onbetaalbaar zijn

Zeven redenen waarom oude paarden onbetaalbaar zijn

0 6200
oud paard

Senioren zijn de krenten uit de pap onder de paarden. Daar zijn zeven goede redenen voor, schrijft de Amerikaanse veterinair Anna O’brien op de website horsechannel.com

Oude paarden zijn de bomproof schoolmeesters die van mensen die paardrijden echte ruiters maken, vindt O’brien. ‘Ze zijn de zachtaardige, oude zielen die de liefde voor paarden bij de liefhebbers hebben aangewakkerd.’

Zeven redenen waarom oude paarden alle lof verdienen:

1. Ze nemen je in bescherming

Kalm en levenswijs, oude paarden hebben alles al eens gezien. Een tractor in de wei? Geen probleem. Grote honden, kleine honden, mannen met baarden of een verlaten kruiwagen in het gangpad? Been there, done that.

2. Ze blijven altijd jong van geest

De meeste senioren zijn behoorlijk stoïcijns, maar ze blijven een jolige kant houden. Welke oudere haalt de trukendoos niet tevoorschijn wanneer hij een snoepje wil of trekt een raar gezicht wanneer je hem precies op de juiste plek een kriebel geeft? En soms tref je hem ’s ochtends vroeg in de wei terwijl hij in een malle bui net zijn beentjes strekt.

3. Ze zijn vergevingsgezind

Denk aan de eerste keer dat je op een paard zat, misschien zelfs de eerste paar keren, en heel onterecht net iets te hard aan de teugels trok. Wellicht gaf je je paard als beginner wel allerlei verwarrende signalen, maar voor hem was het een werkdag net als alle andere. Zijn bereidheid om je deze fouten te vergeven zijn onbetaalbaar voor de beginnende ruiter.

4. Verstand op nul

Echte paardenmeisjes vinden het in de buurt zijn van een paard al geweldig. Dat betekent dat de meeste dieren heel wat getut moeten doorstaan. Eindeloos wassen, poetsen, vlechten en kammen vergen heel wat geduld van onze viervoeters. Een paard dat zijn manen laat invlechten met bloemen en zijn hoeven laat voorzien van glitters terwijl hij een dutje doet, is zijn gewicht werkelijk in goud waard.

5. Die vriendelijke blik

Je kent die blik. Die vriendelijke oogopslag en het langzame knipperen met zijn ogen. Wellicht worden zijn ogen een beetje troebel en zijn haren wat grijs, maar zijn ogen hebben heel wat gezien. Ze kennen en vertrouwen jou. Koester dat.

6. Leeftijd is maar een getal

Weinig is meer waardevol op een manege dan een leermeester die ouder is dan de leerling. Sta eens stil bij de kennis die een 25-jarig paard met een jonge ruiter deelt. En de band die daarbij wordt gevormd. Het zijn lessen die een leven lang meegaan.

7. Het draait niet om de mens

Senioren zijn rolmodellen en niet alleen voor de mens. Niet voor niets worden ze gebruikt als ‘track ponies’ die jonge, onervaren racepaarden naar hun startpositie begeleiden. Ze fungeren als vangnet voor deze grillige atleten.

Kortom: Seniorenpaarden zijn de ambassadeurs voor hun soort. Een zachte neus in ruil voor een vriendelijke hand. Het is de specialiteit van het oude paard.

Bron: horsechannel.com

Foto: Remco Veurink

Reacties