Zetmeel in paardenvoeding

Zetmeel in paardenvoeding

Krachtvoer
Krachtvoer

Zetmeel is een goed verteerbare energievorm en kan paarden voorzien van energie die ze nodig hebben voor lichaamsbeweging, groei, metabolisme en andere levensfuncties. Echter kan zetmeel ook schadelijk zijn voor de gezondheid van uw paard.

Spijsvertering

Het grootste deel van de energie in granen, zoals maïs en haver, en een percentage van de energie uit ruwvoer is zetmeel. Tijdens de spijsvertering wordt zetmeel voornamelijk in de dunne darm van het paard afgebroken door een enzym dat amylase wordt genoemd.

Dit proces produceert op efficiënte wijze glucose, een soort eenvoudige suiker die essentieel is voor het voeden van sommige lichaamsfuncties. De hoeveelheid zetmeel die tegelijkertijd wordt verbruikt, beïnvloedt ook de hoeveelheid zetmeel die in de dunne darm wordt afgebroken.

Als zetmeel niet verteerd wordt in de dunne darm passeert het, het spijsverteringskanaal en wordt het in de dikke darm ontdaan van suikers. Dit proces, hoewel minder efficiënt dan de spijsvertering in de dunne darm, produceert ook energie om het lichaam van het paard te laten functioneren.

Onverteerd zetmeel

Gezondheidsproblemen bij paarden treden vaak op als de dikke darm wordt overladen met onverteerd zetmeel. Verschillende studies hebben de negatieve effecten van overmaat zetmeel in de dikke darm gemeld, zoals een verlaagde colon- en / of cecale pH-waarde. Dit kan tot gevaarlijke problemen leiden, zoals koliek of hoefbevangenheid. Het vaker voeren van kleinere graanmaaltijden kan het risico verminderen dat paarden deze problemen ontwikkelen.

Eén manier om de hoeveelheid zetmeel in de dikke darm te verminderen, is door verwerkte granen te voeren. Verwerking, zoals rollen, malen, scheuren, pletten en krimpen, verhoogt de verteerbaarheid van zetmeel in de dunne darm. De sleutel is om de structuur van het koolhydraat te verstoren, waardoor het beter toegankelijk wordt voor enzymatische spijsvertering. In vergelijking met hele, onverwerkte granen, kan verwerking de verteerbaarheidsniveaus in de dunne darm aanzienlijk verhogen.

Beperkt onderzoek

Helaas is tot op heden beperkt onderzoek beschikbaar over hoeveel zetmeel een paard precies kan verdragen in zijn dieet, maar onderzoekers weten dat de hoeveelheid sterk varieert bij individuele paarden. Het huidige doel is om te voorkomen dat in één keer grote hoeveelheden zetmeel worden toegevoerd om de zetmeel overloop in de dikke darm te verminderen. Overweeg om paarden met hoge energie-eisen meerdere kleine maaltijden gedurende de dag aan te bieden; deze praktijk is de sleutel om zetmeel veilig en effectief te gebruiken in het dieet van uw paard.

Kleine maaltijden

Hoewel het schadelijk kan zijn als het verkeerd wordt gevoerd, is zetmeel een belangrijk onderdeel van het dieet van het paard. Het voeren van kleine maaltijden gedurende de dag en het kiezen van bewerkte granen kan helpen dat zetmeel wordt verteerd en effectief wordt gebruikt. Als u vragen heeft over zetmeel in de voeding van individuele paarden, is het raadzaam om contact op te nemen met een dierenarts of een voedingsdeskundige voor hulp.

Bron: Thehorse

Foto: Archief

Reacties