Zestig finalisten in strijd om innovatieprijs Equitana*update*

Zestig finalisten in strijd om innovatieprijs Equitana*update*

0 690
equitana innovatieprijs

Wie rondloopt op de Equitana wil zich natuurlijk ook op de hoogte stellen van wat er nu echt nieuw is op paardengebied. Voor de vijfde keer wordt op de Duitse paardenbeurs de innovatieprijs uitgereikt voor nieuwe vindingen.

Een jury bestaande uit dierenartsen, journalisten en docenten buigt zich over de winnaars van dit jaar.
Dit jaar zitten er wel 60 producten in de laatste ronde van de competitie, die samen met het blad Pferdebetrieb wordt georganiseerd.

UPDATE 00.40u: Gisteravond werden de winnaars in de vijf categorieën bekend gemaakt. Die vind je onderaan dit artikel

Houten maaksels

Gioseppe Tanzarella, van het pas opgerichte éénmansbedrijf DS-IdeenWelt, weet niet wat hem is overkomen. Maar liefst vier zijn creatieve houten maaksels in de categorie ‘stallingsbenodigheden’ zijn genomineerd! Een verrijdbare en snel te demonteren houten zadelbok, een kast met een geheel verplaatsbare en verstelbare inhoud, een verrijdbare zadelcaddy met ruimte voor al je andere paardenspullen en een concourskast. “En ik heb nog zoveel andere ideeën in mijn hoofd!”, zegt de meubelmaker, die geïnspireerd werd door zijn vrouw en haar paard trots.

equitana innovatieprijs

In de categorie ‘Duurzaamheid’ is een zadel van kurk genomineerd. Dit ‘vegan’ zadel is waterdicht, bestand tegen zweet en heerlijk licht, zegt maker Rieser.

equitana innovatieprijs

 

Gezondheid

Een ander opvallend natuurlijk product genomineerd in de categorie ‘gezondheid’ is een apparaatje met akoestische geluiden, ’Ceecalm’. Je maakt het apparaatje vast in de box en je paard hoort andere paarden grazen, met het ruisen van zachte wind en vogelgeluiden erbij.

“Daarmee breng je je paard in een ontspannen stemming. Hang je het apparaatje daarna in een trailer, dan brengt het je paard ook tot ontspanning in situaties met meer stress”, zegt Jeroen Brinkman.

equitana innovatieprijs

Nog één noviteit moet worden genoemd, ook in de categorie gezondheid. Het gaat om een app van leerinstituut Equo Vadis voor eerste hulp bij paarden. Bij elk ongeval worden er tips van wat je wel en juist niet moet doen gegeven en praktische oplossingen voordat de dierenarts komt. De tekst van de app is Duits. “De Engelse vertaling was net niet op tijd klaar voor Equitana, maar die wordt in enkele weken verwacht”, belooft Equo Vadis.

equitana innovatieprijs

equitana innovatieprijs

Meer Equitana’s in de wereld

Equitana in het Duitse Essen duurt nog tot en met zondag. In 2020 zal er voor het eerste een Equitana in Amerika worden gehouden, in samenwerking met het Equitana-team Essen.

De beide Equitana’s in Australië in Melbourne en Auckland zijn kleiner en geheel zelfstandig, zonder bemoeienis van het Essen-Equitana-team.

Update: winnaars

Op woensdagavond werden de winnaars in de verschillende categorieën bekend gemaakt. Op st-georg.de kan je de lijst bekijken.

Zie ook: Equitana; je komt ogen en oren tekort

Tekst en foto’s: Claartje van Andel

Reacties