Zes tips om dressuurwedstrijden leuker te maken

Zes tips om dressuurwedstrijden leuker te maken

0 6128
© DigiShots

Naast het rijden van een goede proef, zijn er nog andere manieren om een positieve indruk achter te laten op de jury. De Amerikaanse amazone Patricia Salem neemt regelmatig plaats naast de jury als schrijver op internationale wedstrijden. Ze stelde de volgende punten op om dressuurwedstrijden leuker te maken voor juryleden.

Arriveer op tijd

“Je zult denken dat je vroeg genoeg bent als je net op tijd bent voor je eigen proef, eigenlijk is dat niet zo. Als er een combinatie uitvalt, gaan jury’s graag door met het programma. Het is op de meeste wedstrijden toegestaan om op je eigen tijd te starten, maar je doet de jury een plezier als je iets eerder in de ring verschijnt. Start dus iets eerder als die mogelijkheid er is en word zeker niet boos op de ringmeester als hij vraagt of je wilt beginnen.”

Let op je manieren

“Meld je netjes en vriendelijk aan bij de jury wanneer je de ring betreedt. Het is niet alleen beleefd, maar zorgt er ook voor dat je punten zeker niet op de verkeerde protocol verschijnen. Van ‘goedemorgen’ en ‘dank u wel’ is nog nooit iemand slechter geworden!”

Start niet boven je niveau

“Je dressuurproef moet uitdagend zijn, maar niet onmogelijk. Aan het begin van het seizoen gaan veel combinaties over naar een volgende klasse, wat nog niet altijd terecht is. Het is altijd fijner om te kijken naar een nette proef op een lager niveau dan naar een proef die de mist in gaat op een hoger niveau.”

Discipline

“Te streng zijn tegen je paard is nog erger dan te zachtaardig. Jury’s houden niet van ruiters die te ruw met hun paarden omgaan. Behandel je paard met respect, geef toe wanneer het niet jou dag is en train rustig door voor de volgende wedstrijd.”

Netjes groeten

“Groeten is de laatste indruk die je de jury geeft en, afhankelijk van je niveau, wellicht ook de eerste. Probeer soepel en vierkant halt te houden en groet netjes en zelfverzekerd.”

Beledig de jury niet

“Na de prijsuitreiking zijn jury’s vaak nog aanwezig. Heb je een vraag of is iets op je protocol niet duidelijk? Ga dan even langs het wedstrijdsecretariaat en vraag of je de jury mag spreken. Word niet meteen kwaad op de jury, maar vraag of hij zijn mening kan toelichten.”

“Wees gedenkwaardig voor de juiste redenen!” sluit Salem haar verhaal af.

Bron: FEI

Reacties