6 redenen waarom kinderen móeten gaan ponyrijden

6 redenen waarom kinderen móeten gaan ponyrijden

0 2503

Niet op de bank hangen en staren naar een scherm. Nee, naar buiten en samen met vriendjes en vriendinnetjes de pony’s verzorgen en rijden. Zes redenen waarom ponyrijden goed voor kinderen is.

1. Beweging en gezondheid
Elke sport draagt bij aan de gezondheid van kinderen, ponyrijden dus ook. In Nederland, net als in andere landen, is overgewicht bij kinderen een probleem en de percentages lopen op. Daarom is het belangrijk om kinderen actief te houden en daar al vroeg mee te beginnen. Kinderen zijn met ponyrijden actief bezig en heerlijk in de buitenlucht.

2. Lessen over het leven
Als kinderen vroeg met een bepaalde sport beginnen, is er een grote kans dat zij dit gaan zien als een belangrijk onderdeel van hun leven en dat zij het ook blijven beoefenen als ze volwassen zijn. Eventingamazone Lucy McCarthy: ‘Ponyrijden leert goede lessen over het leven. Je hebt een doel voor ogen, waardoor je gemotiveerd bent, je moet hard werken, empathie wordt beloond, de kinderen leren omgaan met verliezen en ervaren het fijne gevoel als ze winnen.’

3. Nieuwe vrienden maken
De kinderen komen in een nieuwe omgeving waar zij nieuwe kinderen kunnen leren kennen. Ponyrijden kan leiden tot sociale voordelen en het ontmoeten van nieuwe kinderen die kunnen leiden tot een levenslange vriendschap. Ook is het goed dat kinderen andere vriendjes en vriendinnetjes hebben dan die van school.

4. Vergroten van het zelfvertrouwen
Het leren van rijden en verzorgen van beesten die twee keer zo groot zijn als het kind zelf kan het zelfvertrouwen vergroten. Het is een goede manier om het zelfvertrouwen een boost te geven door ze nieuwe dingen te leren, complimenten te geven en succes te behalen in de ring.

5. Nog meer lessen over het leven
Kinderen leren al vrij snel dat het goed is om hard te werken, anders behaal je geen successen in de ring. Dressuuramazone Natalie Reynolds legt uit: ‘Het verzorgen van een pony is hard werken. De stal waar ik heb leren paardrijden had duidelijke regels. Je moest eerst leren stallen uitmesten en paarden voorzorgen voordat je mocht beginnen met rijden. Rijden was een privilege als je je taken had gedaan en het zorgde ervoor dat je hard werkte omdat je zo snel mogelijk op een pony wilde rijden.’

6. Verantwoordelijkheid
De verzorging van paarden en pony’s, zoals het voeren en verzorgen, leert kinderen om voor anderen te zorgen. Het leert kinderen om respect en discipline te hebben. Eventingruiter Lycy McCarthy: ‘Leren om een pony te verzorgen, geeft kinderen een gevoel van verantwoordelijkheid waar ze hun hele leven profijt van hebben.

Bron: Horse and Hound
Foto: Puhach Andrei/Shutterstock

Reacties