Jan Folmer: ‘Willem wordt alleen nog maar mooier en beter’

Jan Folmer: ‘Willem wordt alleen nog maar mooier en beter’

Willem 508 tijdens het examen

Zaterdag 24 november was de afsluiting van het centrale examen van het Friese paarden stamboek.
Het examen was net als vorig jaar weer op het hippische centrum in Exloo.

Er zijn twee hengsten goedgekeurd die gefokt zijn in Denemarken. Tevens zijn er 2 nakomelingen van Hette 481 goedgekeurd waaronder ook Willem 508.

‘Willem 508 wordt alleen nog maar mooier’

Mede eigenaar en tevens hengstenhouder Jan Folmer is heel enthousiast over Willem 508 (Hette 481 x Folkert 353) die afgelopen zaterdag werd goedgekeurd. ‘De hengst Willem is een typisch de Nieuwe Heuvel fokproduct met zijn vader die bij ons op stal staat en natuurlijk Folkert 353 die nog steeds een belangrijke rol in ons bedrijf heeft!’

Willem 508 werd afgelopen voorjaar via de ABFP-Test aangewezen voor het Centrale onderzoek. ‘Willem valt heel erg op door zijn zeer goede stap, dat is natuurlijk van veel belang voor alle disciplines en in de fokkerij. En Willem 508 is een paard dat altijd goedgezind is en nooit een mindere dag heeft, hij wordt ook alleen nog maar mooier,’ aldus een trotse hengstenhouder.

Nieuwe jaargang

Deze nieuwe jaargang Friese hengsten bestaat uit zes paarden, nadat er in juli 32 hengsten aan de instructiedagen waren begonnen. Hiervan zijn 15 hengsten in september in het onderzoek aangeleverd. Op 27 oktober namen 10 hengsten deel aan de eindbeoordeling als rijpaard.

De zes hengsten die toen het onderzoek vervolgden zijn zaterdag in het stamboek ingeschreven. Onder grote publieke belangstelling werden de hengsten op het examen op het buitenterrein in de tuigproef en binnen in de menproef getoond.

Matthys 504

Bij Matthys 504 valt zijn gedragenheid en zijn goede draf en extra galop op. Voor de showwagen viel zijn voorbeengebruik en het front op. Bij Teun 505 viel zijn bewegingstechniek en goede houding op, hij scoorde in alle drie de disciplines hoge cijfers voor zijn draf en galop. Gedurende het onderzoek heeft Teun 505 veel progressie gemaakt.

Ulbe 506 heeft zich gedurende het onderzoek in alle drie de disciplines heel gelijkmatig getoond en beweegt met een goede techniek en laat zich heel goed bewerken en geeft zijn ruiters/rijders een goed gevoel. Yme 507 is een ijverige hengst met een goede lichaamshouding die met veel balans, afdruk en techniek galoppeert. Zijn draf is zowel onder het zadel met een opvallende techniek.

Bij Wardy 509 viel zijn optreden in de tuigproef veel op hierbij liet hij veel techniek zien. De hengst valt op door zijn instelling en looplust. Hij scoorde op alle drie de onderdelen boven de 82 punten.

Nieuwe lichting

De hengstenkeuringscommissie liet hierna weten heel tevreden te zijn met deze nieuwe lichting van zes hengsten. “Een degelijke lichting met goed bewerkbare hengsten, die ook veel inzet getoond hebben.”

Voorafgaand aan de huldiging van de fokkers en eigenaren werden ook de trainingsleider Koos Naber, stalmeester Jessica Klaassens, menners Ito Werkman en Udo de Haan en het ruiterteam bestaande uit Judith Pietersen, Jakob van der Heide en Ludo van der Weide bedankt door KFPS-voorzitter Bert Wassenaar.

Bron: KFPS / Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Ellen Franke

Reacties