Zermie zoogt twee veulentjes: ‘Een prachtig gezicht’ *interview*

Zermie zoogt twee veulentjes: ‘Een prachtig gezicht’ *interview*

Zermie
Zermie zoogt twee veulens dit jaar. Haar eigen veulen van I'm Special de Muze en haar pleegveulen van Blue Horse Zack

‘Een nare verrassing’ is een understatement als je op stal komt en de moeder van je veulen is overleden. Het overkwam de familie Poppelaars uit Heusden verleden week. Gelukkig bood één van hun andere merries, Zermie,  de oplossing.

Eén maand oud

‘Onze merrie Ice Cool Helena (Cuvanck x Laudabilis) lag dood in haar stal. Wat er gebeurd is weten we nog niet. Het was compleet onverwacht. Haar veulentje van Blue Horse Zack was pas één maand oud, en kon dus nog niet zonder haar moeder en ook niet zonder melk. In eerste instantie hebben we het veulen kunstmelk van PAVO gegeven. Dat ging op zich wel goed, maar is bewerkelijk, en voor een veulen is het het beste om een moeder te hebben en op te groeien in de koppel’, vertelt Koos Poppelaars desgevraagd.

Een mooi gezicht

‘Daarop besloten we te proberen of onze andere merrie Zermie (Sheraton x Burggraaf) haar niet wilde adopteren. Zij kende het veulen al, want het ze stond met haar eigen veulen van  I’m Special de Muze in de box naast Ice Cool Helena en haar veulen. In eerste instantie wilde Zermie er niet zo veel van weten, maar na een paar keer proberen liet ze het veulen drinken als wij haar vast hielden.  We hebben de merrie en de twee veulens op een gegeven moment weer op de wei gedaan. Als we het veulen wilden laten drinken bij Zermie dan haalden we ze uit de wei. Totdat we op enig moment naar de wei gingen en Zermie het veulen zelf liet drinken.  Tegelijkertijd met haar eigen veulen. Een prachtig gezicht. Zermie zoogt nu dus twee veulens. Ze kan het goed aan, en heeft melk genoeg. Dus bijvoeren met kunstmelk is niet meer nodig’.

Wel gedekt

Zermie is overigens dit jaar wel gedekt van de hengst Harley VDL, maar nog niet drachtig. ‘We blijven dat proberen, want ook volgend jaar zou het mooi zijn als Zermie weer een veulentje krijgt. Je kan na dit jaar je eigenlijk niet voorstellen dat een merrie als Zermie het zonder veulen moet doen’, lacht Koos.

 

 

 

 

 

Bron: Hoefslag

Foto: Stal Poppelaars

 

 

Reacties