Zaak ‘vermoorde’ amazone Larissa Dumont blijft gesloten

Zaak ‘vermoorde’ amazone Larissa Dumont blijft gesloten

0 5141
ruiter gereanimeerd

In 1997 overleed Larissa Dumont op 25-jarige leeftijd. Ze lag in de bak achter haar huis. Haar keel was helemaal open en haar paard stond met een bebloede mond in de bak. Destijds werd aangenomen dat ze overleden was door een paardenbeet of een roestige spijker die uitstak in de bak. Haar dood werd jarenlang gezien als een ongeluk. Volgens misdaadverslaggever Jolande van de Graaf klopt dat verhaal niet. Zij denkt dat het om een misdrijf ging.

Opheldering

In november van vorig jaar vroeg een delegatie uit de Tweede Kamer opheldering aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Dit naar aanleiding van de aanwijzingen en bewijzen die Van der Graaf heeft. Grapperhaus laat nu weten dat de zaak niet wordt heropend, zo was te lezen bij het AD.

Vermoord

Minister van Nispen en zes andere Kamerleden hadden vragen gesteld over het boek ‘Moordsporen, op zoek naar de waarheid achter cold cases’. Hierin kwam onder anderen het overlijden van Larissa Dumont aan bod. Anders dan recherche-onderzoek in 2016 concludeerde, stelden de auteurs Jolande van der Graaf en Dick Gosewehr dat Larissa is vermoord en niet door een noodlottige val van haar paard is omgekomen.

Andere conclusie

Minister Grapperhaus is naar aanleiding van het boek te rade gegaan bij het Openbaar Ministerie (OM). Volgens het OM is destijds ‘uitgebreid onderzoek’ gedaan ‘waarbij meerdere deskundigen zijn ingeschakeld’. ,,Dat leidde niet tot de conclusie dat er sprake is geweest van een misdrijf”, zegt het OM.
Momenteel doet het ministerie een proef in Noord-Holland waarbij een andere officier van justitie samen met de politie een dossier en het te verrichten onderzoek opnieuw bekijken. Deze ‘pilot second opinion’ is bedoeld om twijfels bij nabestaanden zoveel mogelijk weg te nemen. Verder, zo zegt Grapperhaus in zijn beantwoording, zijn er meerdere mogelijkheden om de cold case opnieuw aan de orde te stellen.

Teleurstellend

Minister van Nispen noemt de antwoorden ‘teleurstellend’.  “Als het aan de minister ligt gebeurt er dus helemaal niets met alle serieuze kanttekeningen die zijn geplaatst bij de zaak van Larissa Dumont. Dat begrijp ik niet.”

Lees hier het hele artikel in het AD.

Bron: De Hoefslag/ AD

Reacties