Yvonne heeft 2 pony’s van 35 jaar: “Een heleboel liefde is het...

Yvonne heeft 2 pony’s van 35 jaar: “Een heleboel liefde is het allerbelangrijkst”

0 1878
Sharon en Xandra samen in de wei.

Al sinds ze 15 jaar was is Yvonne eigenaresse van de inmiddels 35-jarige Welsh-pony Sharon. Een jaar later kwam daar de even oude Shetlander Xandra van Munsterstal bij. De twee pony’s staan nog steeds bij Yvonne aan huis en rennen elke dag nog al bokkend de wei door.

Verrassing

Toen de amazone 15 jaar was, zocht ze samen met haar ouders naar een eerste paard. “We waren al bij meerdere paarden wezen kijken, maar het vlotte niet echt. Tot mijn ouders bij een Friese hengstenshow in gesprek kwamen met een fokker. Hij had een leuke Welsh-jaarling te koop. Mijn vader heeft haar toen gekocht zonder dat ik het wist. Op een dag kwam er een trailer het erf op rijden. We hadden inmiddels al een stal gebouwd en de weide klaargemaakt. De trailer ging open en Sharon kwam er uit. Toen mijn vader zei dat ze voor mij was, ben ik huilend naar buiten gerend. Mijn eerste eigen pony!”

Sharon, de eerste pony die in het leven van Yvonne kwam.

Dikke vriendinnen

Het was eigenlijk de bedoeling dat er alsnog een paard bij zou komen. Omdat het binnen een jaar nog niet was gelukt, besloot de familie een Shetlander te kopen als gezelschap voor Sharon. Dat werd Xandra. “Zij zijn dus echt al hun hele leven bij elkaar en zijn ontzettend dikke vriendinnetjes. Ik heb zelf niet op haar gereden, ze heeft vooral met neefjes en nichtjes rondgehobbeld in haar jonge jaren. Sharon heb ik wel zelf beleerd. Toen ze 3,5/4 jaar was ben ik op haar gaan zitten. Al moet ik wel zeggen dat ik er meer naast heb gelegen dan erop heb gezeten”, lacht ze.

Speciale band

“Sharon is echt een hele grote boef en dat is ze tot op de dag van vandaag nog steeds. Toch kan ik inmiddels met haar lezen en schrijven. Wanneer ze ergens last van heeft komt ze meteen naar me toe en ze weet me altijd duidelijk te maken wat er aan de hand is. Zo goed kennen we elkaar. Tot haar 21e heb ik nog op haar gereden. Ik ben zelf maar 1.60m en weeg niet zoveel, dus dat kon makkelijk. Op een gegeven moment kocht ik er toch een paard bij en toen mocht zij lekker niksnutten. Ze kon heerlijk van haar pensioen gaan genieten samen met haar vriendinnetje.”

Verloren zoon

Het paard dat de amazone kocht is een enkele tijd geleden overleden. Wel heeft ze nu haar zoon op stal staan, die inmiddels ook al 22 is. “Mijn merrie kreeg op een gegeven moment een peesblessure. Ze heeft nog 7 jaar in de wei gelopen tot het niet meer ging. Haar zoon heb ik zelf gefokt, maar hij is als veulentje verkocht. 3 maanden na de dood van mijn merrie kwam hij uit het niets weer op mijn pad. De eigenaresse moest hem vanwege gezondheidsproblemen verkopen, dus sindsdien staat hij in de stal van zijn moeder. De twee pony’s accepteerden hem meteen, alsof ze wisten dat het haar zoon was.”

Xandra, het beste vriendinnetje van Sharon.

Goede voeding

Yvonne geeft aan dat je niet zou zeggen dat beide pony’s al 35 zijn. “Mijn hoefsmid zegt ook dat als ik zou zeggen dat ze in de 20 zijn, hij het ook zou geloven. Het enige dat ik merk is dat ze niet zo goed meer door hun vacht heen komen. Pas eind juni zijn ze hun wintervacht een keer kwijt. Scheren vinden ze helemaal niets, dus dat doe ik niet meer. Daarbij kunnen ze allebei geen hooi meer eten. Als vervanging geef ik ze Pavo Fibrenuggets. Dat gaat echt heel erg goed. Gras eten gaat ook helemaal prima in het weiland, alleen het hooi kunnen ze dus niet meer goed vermalen.”

Paarden aan huis

“Alle drie de paarden lopen elke dag de hele dag buiten. Alleen ’s winters staan ze ’s nachts op stal. Daarbij gaan ze met voertijd een uurtje naar binnen, omdat ze alle drie apart moeten eten. In de zomers staan ze 24/7 buiten. Het is fijn dat ik ze thuis heb staan, want daardoor kan ik helemaal zelf regelen waar ze bij kunnen en wat ze kunnen doen. Ik denk dat ze mede daarom ook nog steeds zo gezond zijn. Ik heb altijd goed opgelet welk voer ze kregen en ook zocht ik het beste hooi voor ze uit. Doordat ik ze thuis heb zit ik er ook gelijk bovenop als ik een verandering zie, zodat ik zeker weet dat het goed met ze gaat.”

Heel belangrijk

Het advies van Yvonne om je pony lang gezond te houden? “Goed voer, veel beweging en dan vooral in vrijheid. En het allerbelangrijkst is een heleboel liefde. Daarbij moeten ze absoluut niet alleen staan, want dan kwijnen ze weg. Doe leuke dingen met ze en zorg dat ze voelen dat je van ze houdt.” De amazone is erg dankbaar dat ze haar pony’s nog steeds om zich heen heeft. “Mijn paarden zijn echt mijn zuurstof, ik heb ze al zo lang dat het echt mijn maatjes zijn. Omdat ik ze altijd al bij huis heb staan is het eerste wat ik ’s ochtends doe het voeren van mijn paardjes. En voordat ik naar bed ga kijk ik nog even of alles goed met ze gaat. Ik sta er dus echt mee op en ga er mee naar bed”, lacht ze.

Wel of geen pony meer?

Hoe zit het verder met de ambities van de amazone? “Mijn paard rijd ik zo af en toe nog recreatief in de wei om hem in beweging te houden voor zijn artrose, maar ik rijd niet echt serieus meer. Ik heb nu vijf paarden in mijn leven gehad en ik denk dat de cirkel wel rond is als deze paarden er niet meer zijn. Ik ben inmiddels bijna 50, dus ik word ook wat ouder. We kunnen niet makkelijk op vakantie of een dag weg, want we moeten altijd verzorging regelen. Zeker nu ze ouder zijn en echt speciale verzoring nodig hebben is dat soms best lastig. Het zou leuk zijn als ik veel kan reizen met mijn partner. Als ik nu weer een pony zou kopen, en hij zou weer 35 worden; reken maar uit hoe oud ik dan ben. Ik zie mijzelf dan niet meer met kruiwagens slepen. Maar ja, zeg nooit nooit…”

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit Yvonne

Reacties