Young rider Valine Ligthart: ‘Drie jaar geleden reden we nog B’

Young rider Valine Ligthart: ‘Drie jaar geleden reden we nog B’

Valine Ligthart foto Lotte Schippers

Valine Ligthart komt met haar paard Davinci uit bij de young riders. Op zich is dat gegeven niet zo bijzonder. Wat wel bijzonder is, is dat ze drie jaar geleden nog in de B met hem startte en dat haar paard springpaard gefokt is en qua bouw alles behalve een prototype dressuurpaard is.

Hart gestolen

“Het is allemaal eigenlijk best raar gelopen”, vertelt Valine. “Tot mijn zestiende heb ik op de manege gereden. We kochten daarna een Haflinger waar ik lekker bosritjes mee wilde maken. Helaas bleek hij helemaal niet zo braaf te zijn. We hebben hem toen weer verkocht. Ik was alleen wel een beetje bang geworden. We gingen dus op zoek naar een heel braaf paard. Toen we Davinci uit gingen proberen vond ik hem niet direct heel mooi; hij was heel recht en lang in zijn lijf. Ik ging hem rijden en het waaide heel hard en ik was erg ziek, maar hij was zo ontzettend braaf en lief. Hij had direct mijn hart gestolen. Het plezier in het rijden stond voorop en ik zocht gewoon een heel lief en braaf paard en dat was hij.”

Heel snel

“Ik wilde graag een keetje B met hem rijden. Drie jaar geleden gingen we voor het eerst op wedstrijd en binnen een maand waren we de B door. Weer een maand later waren we de L1 door. Hij had zelf nooit meer dan L1 gelopen, maar toch ging het vanaf dat moment heel snel. Twee jaar geleden kwam ik bij Anne Claire Bongers op stal om stage te lopen. Toen zij me ging helpen ging het helemaal hard. Ik heb Davinci toen ook bij haar op stal gezet.” Inmiddels rijdt ze ook nog een aantal paarden voor Anne Claire.

Buitenbeentje

De combinatie doorliep alle klassen met succes en maakte dit jaar de overstap naar de subtop. “Ik voelde me in het begin echt een buitenbeentje. Bij de subtop is veel glamour te zien en hele goede paarden. Toch hebben we al een paar keer hele mooie resultaten gehad. Vinci is niet het ideale dressuurpaard, maar hij loopt anderen er wel uit. We zijn nu vijf keer young riders gestart. De scores zijn nog niet heel erg hoog, maar wel altijd boven de 60%. Ik zou heel graag volgend jaar internationaal met hem willen starten. Ook wil ik proberen om de U25 te bereiken met hem. Hij heeft heel veel potentie voor de piaffe en passage.”

Door het vuur

“Ik vind het wel bijzonder dat hij eigenlijk als springpaard geboren is, maar nu helemaal omgeturnd is naar dressuurpaard. Ook al heeft hij zijn lijf niet mee, hij wil alles voor me doen. Hij heeft een geweldig karakter, zo werkwillig en slim. Als we iets nieuws doen leert hij ook super snel. Het is niet zo dat hij me het cadeau heeft gegeven, want als ik in het begin een verkeerde hulp gaf bokte hij gewoon terug. Nu gaat hij voor me door het vuur.”

Geen paardenmensen

“Mijn ouders zijn geen paardenmensen, maar steunen me wel in alles. Mijn droom was altijd om net zo goed als Anky te worden. Mijn moeder was altijd wat terug houdend daarin, maar nu staat ze helemaal achter me. Mijn vader is mijn groom en rijdt altijd met de vrachtwagen. Zonder hun support zou ik het niet kunnen doen. Ik ben ze echt super dankbaar!”

Bron: De Hoefslag

Reacties