Yoran Hazenberg: “Ik zou het liefst iedere dag op wedstrijd gaan”

Yoran Hazenberg: “Ik zou het liefst iedere dag op wedstrijd gaan”

Yoran Hazenberg met Eduard. Foto: AH Fotografie

Yoran Hazenberg leerde van zijn eerste paard Arrivederci (v. Haarlem) de fijne kneepjes van de dressuur, waardoor hij vervolgens zijn tweede paard Eduard (v. Odermus R) kon opleiden. Hij is met beide paarden vaak te vinden in de dressuurring. Met Eduard is hij tevens actief in de springsport.

Open dag

Zijn paardenavontuur begon op de basisschool. Hazenberg had wat andere sporten geprobeerd, maar dat was het allemaal net niet. “Mijn moeder reed vroeger ook altijd paard. Op een gegeven moment ben ik paardrijden gaan proberen tijdens de open dag van een manege en dat vond ik wél leuk. Zodoende ben ik begonnen. In 2016 heb ik Ari gekocht van de eigenaar van de manege. Hij had toen al M2 gelopen. Van hem heb ik vervolgens alles geleerd”, licht Hazenberg toe.

Goed opgeleid

“Ari was heel goed opgeleid dus kon mij eigenlijk alles leren”, gaat de ruiter verder. “Het is een heel fijn paard, hij is ontzettend braaf en ik kan alles met hem. Zelf rijd ik ondertussen ook met hem in het M2. Hij is nu 15 en ik ga er niet vanuit dat hij nog veel hogere niveaus gaat lopen. Toch is het vanaf de eerste dag wel mijn doel om een winstpunt in het Z1 te behalen met hem. Ook moet ik voor mijn opleiding paardensport in mijn vierde jaar een aantal keer Z2 gestart hebben, dus ik hoop hem toch stiekem wel ook Z2 te starten. Stel dat Eduard, mijn huidige schoolpaard, uitvalt, dan heb ik Ari nog achter de hand.”

Yoran Hazenberg met Arrivederci. Foto: AH fotografie.

Binnenvetter

Hazenberg vertelt verder over zijn paarden: “Ari is thuis heel rustig en kijkt dan nergens van op of om. Op wedstrijd wil hij soms nog wel een beetje spanning opbouwen. Hij is een binnenvetter, dus dan slaat hij dicht. Gelukkig heb ik nu een manier gevonden om hem bij me te houden op wedstrijd. Met het losrijden rijd ik hem alleen lang en laag en geef ik gas. Pas wanneer ik de ring in kom, pak ik de teugels op. Dan loopt Ari zijn beste proeven!” Met Arrivederci is de paardensportstudent alleen in de dressuurring te vinden, maar met Eduard rijdt hij ook springwedstrijden. “Daarom is Ed ook mijn schoolpaard: voor mijn opleiding moet ik een paard hebben die kan springen”, legt hij uit.

Goed lopen en springen

“Ed is nu 11 jaar en kwam bij mij toen hij 9 was. Voordat ik aan mijn opleiding begon moest ik B+2 springen zijn, dus daar ben ik toen met hem aan begonnen. Inmiddels ben ik L springen en M1 dressuur met hem. We hebben zelfs ook al een paar oefencrossjes gereden, daar gaan we in september mee verder. Ik hoop dat Eduard veel verder komt in de dressuur. Hij kan goed lopen, maar ook goed springen. Eventing is niet echt mijn ding, dus het plan is niet om hem daarin uit te brengen. Wel vind ik zo nu en dan een oefencross leuk voor de afwisseling”, stelt hij.

Veel begeleiding

Eigenlijk heeft leermeester Arrivederci Hazenberg geholpen om Eduard op te leiden van de B naar het M. Hij vertelt: “Van hem heb ik heel veel geleerd. Hij heeft me eigenlijk de kneepjes van het vak geleerd. Ook reed ik voor werk en op stages jonge paarden, waar ik veel van leerde. Daarnaast had ik met Ed veel begeleiding, zowel vanuit school als thuis. Vrienden van mij die bij ons op stal staan hebben ook de instructeursopleiding gedaan. Daarom kunnen we elkaar heel veel helpen, dat is echt fijn. Dat hielp me dan ook wel heel erg als ik even tegen een dood punt aan liep.”

Toekomst

Nu zijn twee paarden steeds iets ouder worden, moet Hazenberg ook alvast een beetje aan de toekomst denken. Daarom heeft hij samen met zijn ouders zijn eerste veulentje gefokt. “De merrie van mijn moeder stond al een tijdje stil vanwege onder andere een blessure. We weten niet goed wat het is. Het gaat nu wel goed maar soms heeft ze ook slechte dagen. Daarom dachten we: we gaan niet meer moeilijk doen in de sport, maar we laten haar dekken. Het veulen lijkt al zo goed dat we haar nog een keer gedekt hebben. Tegen de tijd dat ik klaar ben met school, is het veulen 3 jaar en kan ik het werk gaan oppakken. Dat komt wel mooi samen.”

Elke dag

Wat maakt nou dat de ruiter zich zo graag bezighoudt met paarden? “Het leukste is dat je gewoon je gevoel erin kwijt kan. Ik ben er de hele dag mee bezig. Ik zou niet weten wat ik allemaal moest doen op een dag als ik geen paarden had”, lacht hij. Voorlopig traint de enthousiaste ruiter nog even door met zijn twee kanjers. “Ik vind ik het heel gaaf dat je steeds verder komt. Ik zou het liefst elke dag op wedstrijd gaan, al helemaal als je goede punten haalt of goed springt: dan motiveert mij dat echt ontzettend.”

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: AH Fotografie

Reacties