Xena Krijnen: “Alles wat ik ken en kan heb ik van hem...

Xena Krijnen: “Alles wat ik ken en kan heb ik van hem geleerd”

0 1004
Xena Krijnen - Sorbys Bentley Hippiade 2016 © DigiShots

Na een succesvolle ponytijd met haar pony Sörbys Bentley (v.Sorbysvilmer) is Xena Krijnen nu klaar voor de volgende stap, haar eigen hengst. De zeventien-jarige amazone heeft de driejarige Mon Père (v. Electron) sinds kort ook in eigendom. Krijnen wil de ervaring die ze heeft met het opleiden van jonge paarden nu gaan toepassen op haar eigen hengst.

Rustige opleiding

“Mijn plan is eigenlijk om het heel rustig aan te doen met hem. Eerst moet hij natuurlijk zadelmak worden, daarna wil ik er zelf heel rustig de basis opzetten en dan hoop ik dat ik fijne en leuke wedstrijden met hem kan starten. We laten hem wel gewoon bij ons op stal, de Holy Tree stables in Moergestel, zadelmak maken. Ik vind het belangrijk om te weten wat er precies mee gebeurt. Vanuit daar ga ik hem samen met mijn instructrices Sally Schoenmakers en Annemarie Brouwer oppakken”, vertelt Krijnen.

Ontspanning

In het verleden leidde de jonge amazone ook al zelf een pony op. Ze vervolgt: “In principe zorg ik eerst dat ik gewoon een hele goede band heb met het dier. Dat houdt in; heel veel poetsen en veel tegen ze praten. Op die manier weten ze dat het goed is tegen de tijd dat ik er op zit. Daarna rijd ik ze vanuit de ontspanning bij elkaar en op het achterbeen. Ik vind het toch ook wel heel belangrijk dat mijn gas erop zit.”

Speciale klik

“Mon Père is bij ons op stal geboren. Hij was van mijn instructrice, die ook de eigenaresse is van de stal. Toen kwam hij terug uit de opfok en ben ik hem gaan verzorgen. Het speciale is dat de klik waar ik naar opzoek was er meteen was. Ik wist dat ik hem heel graag wilde hebben, maar ik had nooit verwacht dat hij ook ooit van mij zou zijn.” 

Cadeautje

Het moment waarop Krijnen de eigenaresse werd van de hengst is er een uit het boekje. “Ik kreeg een ‘cadeautje’ en dat maakte ik open. Het was zijn paspoort en vanaf dat moment was het dus mijn paard”, vertelt de amazone lachend. “Toen ik hem nog gewoon verzorgde was ik niet echt bezig met de gedachte aan mijn eigen paard. Ik was al wel een beetje aan het rondkijken, omdat ik nog maar twee jaar bij de pony’s mag rijden en ik het belangrijk vind om alles heel rustig aan te doen. Zo zei ik wel al een aantal keer tegen mijn ouders ‘goh het is wel een heel gaaf beest’.”

Ponytijd

De amazone vertelt verder. “Het is de bedoeling dat ik met Bentley gewoon mijn ponytijd uitrij, maar ik weet bijna zeker dat ik hem nooit ga verkopen. Hij is de pony die mij eigenlijk alles heeft geleerd. Ik ben met hem begonnen in de B en wist zelf heel weinig van wedstrijden rijden en alles wat daarbij hoort. Alles wat ik nu ken en kan heb ik van hem geleerd en daar ben ik hem heel dankbaar voor. Dat maakt het voor mijzelf heel gek om hem dan straks te verkopen. Misschien dat ik hem nog een keertje bij de paarden start, maar ik ben niet van plan om met hem bij de paarden selecties te rijden, dat niet.”

Alles doen

Het meest bijzonder aan haar pony vindt Krijnen het gevoel dat ze krijgt. “Als je op Bentley rijdt dan geeft hij het gevoel dat hij heel erg zijn best wil doen. Dat zat er al vanaf het begin op, hij wil altijd alles doen.” De combinatie heeft al vele mooie overwinningen behaald. Ze werden in de B en L1 Nederlands Kampioen en eindigden tijdens de afgelopen indoorkampioenschappen op een derde plaats in de D/E M1. “Dat gevoel van toen geeft hij mij nu nog steeds en blijft heel speciaal. Mon Père is nog heel groen en dus simpelweg nog niet te vergelijken met Bentley, maar ik hoop dat dat even goed uitpakt”, besluit de amazone. 

Zie ook: Xena Krijnen werd kringkampioen en deed het ererondje op de fiets!

Zie ook: Hippiade: Goede dag voor Evi van Rooij

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

Reacties