WK Zesjarigen: Goud voor D’Avie, Hermes stoomt door naar brons

WK Zesjarigen: Goud voor D’Avie, Hermes stoomt door naar brons

De winnaar van de kwalificatie is ook de winnaar van de finale. De spectaculaire Hannoveraner hengst heet D’Avie (v. Don Juan de Hus) en hij werd voorgesteld door niemand minder dan Helgstrand-ruiter Severo Jurado Lopez. De verrassing in deze rubriek was Hermes, wier amazone Dinja van Liere het brons omgehangen kreeg.

Dinja van Liere – Hermes FEI World Championship Young Dressage Horses 2018 © DigiShots

10 voor galop van D’Avie

De jury vergaf D’Avie één mindere wissel en gaf een 10 voor de galop, de enige 10 in deze finale. Met daarnaast een 9,8 voor de draf, een 8,0 voor de stap, een 9 voor submission en een 9,5 voor de aanleg behaalde de voshengst van Helgstrand Dressage en Gestüt Peterhof een 9,26 gemiddeld.

Zilver voor Villeneuve

Tussen D’Avie en Hermes nestelde zich de Rheinlander hengst Villeneuve (v. Vitalis). Voor hem was er het prachtige gemiddelde van 9,24 punten.

Stoute Henkie

Adelinde kon lachen tijdens het afgroeten en beloonde Henkie uitgebreid. Maar ze zal absoluut op meer gehoopt hebben en dat was met name te wijten aan een geweldige miscommunicatie in de eerste wissel, waarbij de hengst een volledig onverwachte rare sprong maakte. Hoewel de jury de Alexandro P-zoon een ‘super horse’ noemde, werd deze storing zwaar doorberekend in de Submission die slechts een 6,9 opleverde. Verder een mooi bergop beeld, met een mooie energie en balans. Energie, balans en ritme en Henkie loopt mooi bergop. 8,16 vandaag, een achtste plek.

Kritiek op stap van Total Hope

Nog een deceptie van deze rubriek was Total Hope. Méér dressuurgenen kun je niet hebben, met voormalig nummer 1 van de wereld Totilas als vader en huidige nummer 1 Weihegold als moeder. Maar Total Hope werd naar huis gestuurd met een 6,8 voor de stap, die niet altijd regelmatig en van achter uit is. Dat had de jury van vrijdag ook al goed gezien, maar in de troostfinale was er alsnog een 8 voor de stap, waardoor de hengst bij deze laatste vijftien terechtkwam. Uiteindelijk eindigt de in Zweden goedgekeurde hengst op plek 9.

Spanning bij Habana Libre

De in feite nog zeer onervaren Habana Libre (v. Zizi Top) nestelde zich met Diederik ook in de top vn het klassement. De vosruin heeft nog maar weinig van de wereld gezien en kreeg af en toe spanning. Maar zeker een paard met veel kwaliteit, deze Zizi Top-zoon van Alexandra Barbançon Mestre. En daarom zat er geen hoge klassering in voor de combinatie die vrijdag nog als vijfde eindigde. De jury roemde wel de manier van rijden van Van Silfhout, die het paard vaak even een klopje gaf tijdens de proef.

Uitslag WK Jonge Dressuurpaarden Zesjarigen

Reacties