WK Jonge dressuurpaarden: Revolution bovenaan bij 5-jarigen

WK Jonge dressuurpaarden: Revolution bovenaan bij 5-jarigen

Andreas Helgstrand - Revolution
Andreas Helgstrand - Revolution FEI World Championships Young Horses Dressage 2018 © DigiShots

Revolution kreeg onder Andreas Helgstrand donderdag de hoogste punten tijdens de eerste kwalificatieronde van het WK voor Jonge Dressuurpaarden in Ermelo. In de categorie 5-jarigen kwam de zoon van Rocky Lee uit op een gemiddelde van 9.06.

De gedeelde tweede plaats was voor Destacado (v Desperados) onder Matthias Alexander en voor Zucchero (v Glock’s Zonik N.O.P.) onder Frederic Wandres, die beide goed waren voor een gemiddelde van 9.04.

Andreas Helgstrand reed Zhaplin Langholt, een van de vele aanwezige nakomelingen van Glock’s Zonik N.O.P., ook naar de vierde plek, met een gemiddelde van 9.0.

Nederlandse deelnemers

Indian Rock (v Apache) was de beste 5-jarige onder een Nederlandse ruiter. Hij kwam met Emmelie Scholtens uit op een gemiddelde van 8.94 punten, met maar liefst een 9,5 voor de galop en een 9,2 voor perspectief.

Bart Veeze plaatste zich met zowel Imposantos (v Wynton / gemiddelde 8.70) als Imagine (v Dream Boy / gemiddelde 8.62) voor de finaleronde.

Ook Renate van Vliet mag door; met de Eye Catcher-zoon In Style kwam ze uit op een gemiddelde van 8.58.

Kleine finale

Robin van Lierop moet zich met Zum Gluck RS2, nog een Zonik-zoon, morgen via de kleine finale zien te plaatsen voor de finale.  Hij kwam uit op een gemiddelde van 8,5. Hij kan met name de galop beter laten zien, daarin bleef hij steken op een 7,8.

Ook Beukenvallei’s Iconic B (v Bon Bravour) zien we morgen terug onder Joyce Lenaerts, die de hengst zelf fokte en in mede eigendom heeft met Kees van den Oetelaar. Hij kwam uit op een gemiddelde van 8,12, met het laagste cijfer, een 7,5, voor de ‘submission’.

Complete paarden

Voorzitter van de jury Mariette Sanders was uiterst tevreden over het verloop van de eerste kwalificatie. ‘Ik denk dat we zeer mooie sport hebben gezien met heel goede paarden bovenin, echt complete paarden. Het is warm, maar de paarden hebben er heel goed mee om kunnen gaan.’

Ook over de algemene kwaliteit is Sanders tevreden. ‘We zagen enkele paarden aan de onderkant maar geen lang ondereind. In de doorsnee allemaal fijne paarden met een ijzersterke top die er echt bovenuit springt. Oftewel, het wordt nog spannend. Ik denk dat er zeker één en ander nog mogelijk is bovenin. De top 5 voor zaterdag durf ik dus niet te voorspellen, want iedereen had wel kleine dingetjes in de proef. Het kan nog alle kanten op!’

Ex eaquo klassering

De beste 12 verdienen normaliter een ticket voor de finale, maar door een ex eaquo klassering op plaats 12 gaan er nu 13 door. De beste drie uit de kleine finale die morgen wordt verreden worden daar nog aan toegevoegd, zodat we zaterdag in principe 16 paarden terugzien.

Morgen staan in Ermelo naast de kleine finale voor de 5-jarigen ook de kwalificaties voor de 6- en 7-jarigen op het programma. De finales zijn op zaterdag en zondag.

Bron: ermeloyh.com

Foto: Digishots

 

Reacties