Wim van der Linde: “Hoe het straks gaat lopen, heb ik niet...

Wim van der Linde: “Hoe het straks gaat lopen, heb ik niet in de hand”

veulen jameson texel

Voor de meeste stoeterijen en hengstenstations breken vanwege het Corona-virus spannende tijden aan. Zo ook voor Stoeterij Van der Linde op Texel.

Zij moeten het niet alleen hebben van de fokkerij, maar ook van het toerisme op het Noord-Hollandse eiland. De familie Van der Linde verhuurt naast bungalows ook fietsen op 22 plekken op het eiland.

Angst voor wat komen gaat

Op het bedrijf zelf is het rustig. Wim van der Linde heeft het grootste deel van het personeel naar huis moeten sturen. “Je merkt een soort angst voor wat komen gaat. Nu zijn onze bungalows nog best goed bezet, maar bij ons is de drukte normaal gesproken pas vanaf Pasen tot na de herfst. Het is nog maar maart, we hebben in deze periode ook wel sneeuw gehad. Wat dat betreft hebben we nog ‘mazzel’ dat dat virus nu speelt. Dat moet niet doorzetten tot 1 juni, want anders hebben we echt een probleem.”

Van der Linde merkt dat vooral mensen uit de grote stede nu graag naar Texel komen. “Die zien niemand op straat en bellen me op: Kunnen we komen? Texel is nog gewoon vrij. Met zijn allen boven op elkaar is ernstiger lijkt mij.”

De goedgekeurde hengst Jorenzo Texel moet om te dekken naar Noord-Holland, en dat kan volgens Wim van der Linde gewoon. “Dat is geen probleem, zolang we zoals voorgeschreven op afstand blijven”, legt hij uit. “De boot vaart gewoon, alleen het restaurant op de boot is dicht. Verder is versturen van sperma ook geen probleem.”

Mooie keuze

Bij Van der Linde werd deze week het allereerste veulen van het seizoen geboren. Een merrieveulen van de hengst Jameson RS2 uit de voormalige Grand Prix merrie Belle Lady Texel (Krack C) van dochter Evan van der Linde. “Ik heb wel ’s vaker mazzel in de fokkerij, maar dit is wel een hele mooie keuze gebleken. Het begin is in ieder geval goed. Uiteraard maak ik me voor de langere termijn wel zorgen. Hoe kom ik straks van mijn veulentjes af? We verwachten er dit jaar twintig. Dit deel van ons bedrijf kost veel geld, en hoe dat straks gaat lopen heb ik niet in de hand. De selectie- en fotodagen voor de veilingen zijn al snel, en dan wordt het spannend. Ik krijg toch wel het idee dat het dekken wat minder wordt als je er straks wellicht niet vanaf komt.”

Qua tegemoetkoming vanuit de overheid verwacht Van der Linde niet veel. “Het is afwachten of we geld krijgen, maar dat geldt voor heel veel bedrijven. Of dat allemaal goedkomt en hoe lang dat nog gaat duren, daar hebben we net als heel veel anderen wel zorgen over.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Stoeterij Van der Linde Texel

Reacties