Willemijn van Donkelaar: “Baldur en Melya zijn echt Jut en Jul samen”

Willemijn van Donkelaar: “Baldur en Melya zijn echt Jut en Jul samen”

Willemijn van Donkelaar en Meyla. Foto: Mirna Fotografie

Toen Willemijn van Donkelaar de Groninger merrie Melya (v. Orbaldo II) leerde kennen, reed ze eigenlijk nog western met haar haflinger. Inmiddels start ze dressuur, springt en crosst ze en is ze zelfs begonnen met Working Equitation. Ook met de Groninger ruin Baldur (v. Batavier) beleeft ze veel plezier.

Speciale band

“Ik heb Melya al bijna 11 jaar”, steekt de amazone van wal. “Het nichtje van mijn toenmalige vriend fokte Groninger paarden. Op een gegeven moment kwam ik bij hun op stal te staan met mijn Haflinger. Melya stond daar toen als jaarling in de wei. Elke keer als ik mijn Haflinger ging ophalen, kwam Melya ook even knuffelen. Daardoor kreeg ik echt een band met haar. Bovendien was ze heel leuk en knap dus ben ik gaan sparen om haar te kopen. Toen ze drie was werd ze ingereden en gedekt. Ik reed toen ook af en toe op haar en dat ging heel leuk. In die tijd heb ik al wel laten vallen wat ik haar graag wilde hebben.”

Strijden

Toch werd de merrie verkocht aan een andere vrouw. Maar omdat zij wilde dat het veulen eerst afgespeend was, duurde het nog een half jaar voor Melya naar haar nieuwe eigenaresse zou gaan. “Ergens halverwege dat halve jaar kwam dat nichtje naar me toe. De vrouw die Melya zou kopen was werkloos geraakt, dus de koop ging niet door. Toen heb ik haar samen met mijn toenmalige vriend gekocht. Ik heb uiteindelijk echt moeten strijden om haar te kunnen behouden toen het uitging. Ik moest een flinke som geld neerleggen, anders mocht ik haar niet meenemen. Mijn tante heeft me toen financiëel geholpen zodat ik haar kon behouden.”

Nieuwe uitdaging

De combinatie is startgerechtigd in het M1 en rijdt thuis de oefeningen van het Z1. Toch start ze maar weinig op wedstrijden, en dat heeft een reden: “Melya heeft enorme voorkeuren onder het zadel”, licht Van Donkelaar toe. “Rijden we dressuur, dan vraagt ze zich echt af waarom we dat doen. Maar zet je er een hindernis voor, ga je crossen of ga je buitenrijden, dan is ze daar altijd voor in. Afgelopen zaterdag hebben we een Working Equitation clinic gehad. Normaal gesproken is ze een beetje een traag paard, maar nu was ze veel vlotter en had ze er echt lol in. We hebben dus weer wat nieuws om aan te werken!”, stelt ze enthousiast.

Willemijn van Donkelaar, Melya en Baldur. Foto: SophieB Fotografie

Jut en Jul

Van Donkelaar vertelt verder over haar merrie. “Ze is wel heel eenkennig en laat heel gauw merken of ze mensen leuk vindt. Ze is ook best wel een trots paard. Je ziet dat gewoon aan haar hele blik en zelfhouding. Het is een hele stoere, ruige merrie. In de cross springt ze alles, als ik het zelf maar durf. Ze is een enorme spiegel, dat is echt bizar.” Uiteindelijk kwam er ook een vriendje voor Melya bij, dat was Baldur. “Zij kunnen sindsdien niet met en niet zonder elkaar. Als ik Melya uit de wei haal of met de trailer wegga, dan is hij altijd aan het roepen. Hij wordt na een tijdje wel rustig en gaat dan weer eten, maar als ze terugkomt dan laten ze allebei merken dat ze elkaar toch wel gemist hebben. Het zijn echt Jut en Jul met zijn tweeën”, lacht ze.

Tijdelijk rijden

Ook Baldur kwam op een bijzondere manier in het bezit van de amazone. “Hij was destijds van één van mijn beste vriendinnen. Ze had er nog niet heel vaak opgezeten toen ze ten val kwam. Daar heeft ze helaas rugklachten aan overgehouden. Zij had dusdanig veel pijn dat ze niet meer kon rijden en hem wilde verkopen. Ze vroeg aan mij: ‘Goh Willemijn, wil jij hem niet tijdelijk rijden tot hij verkocht wordt?”. Zo gezegd, zo gedaan. Omdat het best ver rijden was naar haar locatie is hij toen bij mij gekomen. Na twee weken bij mij was ik helemaal weg van Baldur en wilde ik hem graag kopen.”

Uitgeschakeld

Willemijn van Donkelaar en Baldur op het strand. Foto: Privébezit

“Ik denk dat het wel een beetje voorbedachte rade is geweest van haar”, klinkt ze lachend. “Zij weet ook dat Baldur hier voor de rest van zijn leven blijft. Helaas is hij zo’n tien weken geleden heel erg kreupel geworden. Ik had al jaren het gevoel dat zijn voeten eens op de foto moesten, maar dat was volgens de dierenarts niet nodig. Nu hebben we het toch gedaan en blijkt hij artrose in zijn hoefgebied te hebben. Daardoor zijn we nu eigenlijk uitgeschakeld voor de hogere dressuur, wat eigenlijk wel een beetje het doel met hem was. Hij heeft zoveel werklust, power en inzet. Ondanks dat hij echt als een typische Groninger gebouwd is, zag ik het daarom wel wat worden in de sport.”

Onderhoudend rijden

“Gelukkig vindt Baldur in het bos rijden ook heel erg leuk”, vervolgt Van Donkelaar. “Al mag hij niet meer zo hard als hij eigenlijk zou willen omdat dat zijn voeten te veel belast. Het wordt dus een beetje een aangepast programma voor hem nu. Ik rijd hem nu vooral onderhoudend om hem heel te houden. Als het er alsnog in zit zou ik het heel leuk vinden om dressuurwedstrijden te gaan rijden, maar dat is gewoon voelen en aanzien. Het is nog even afwachten, we gaan het wel zien.”

Triggeren

Willemijn van Donkelaar en Melya tijdens de WE clinic. Foto: RNH Fotografie

Ook over haar toekomst met Melya heeft de amazone nagedacht. “Ik hoop dat ik haar via Working Equitation dusdanig kan triggeren om samen toch het Z1 of Z2 te behalen op wedstrijden. Thuis waren we al bezig met het oefenen van de eenvoudige wissels. Maar ik was echt nog de halve volte kwijt aan het nadenken over hoe en wat. Het ging niet van harte en vaak met wat drafpassen ertussen. In de clinic oefenden we het met de tonnen. Nu moest het steeds tussen de tonnen in, en ging het wél goed. Ineens hadden we nog maar een halve drafpas in plaats van een paar. Ook de oefening met het hek is niets anders dan keertwendingen maken. Dit maakt het veel makkelijker en leuker voor haar. Oortjes erop en gaan, dacht ze!”

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Mirna Fotografie, SophieB Fotografie, RNH Fotografie en privébezit

Reacties