Wilde paarden VS ingezet tegen bosbranden *video*

Wilde paarden VS ingezet tegen bosbranden *video*

0 293
wilde paarden

Naast obsolute topsport is er tijdens de Wereldruiterspelen volgende maand in nog veel meer te beleven in Tryon (North Carolina). Zo is er een World Equine Expo, waarvan clinics, lezingen en het Equus Film Festival deel uitmaken.

Tijdens het filmfestival is ook de documentaire over de wilde paarden in de Verenigde Staten te zien. De film is gemaakt door Bill Simpson, een van de belangenbehartigers van deze wilde dieren.

Natuurlijke selectie

De film laat zien hoe de paarden zichzelf in stand houden in een natuurlijk uitgebalanceerd ecosysteem, waarbij de processen van evolutionaire natuurlijke selectie van kracht zijn.

Bovendien blijken de paarden ook buitengewoon effectief bij het voorkomen van bos- en heidebranden. ‘Deze geweldige schepsels houden de gewassen in toom waardoor de kans op natuurbranden en de giftige rook die daarmee gepaard gaat kleiner wordt,’ legt filmmaker Simpson uit.

Zijn concept ‘Wild Horse Fire Brigade’ stimuleert de inzet van paarden tegen bosbranden.

Mismanagement

Volgens Simpson is het aantal wilde paarden door mismanagement van de Amerikaanse regering enorm gedaald. In de jaren ’20 waren het er nog ruim twee miljoen; daarvan is nog maar 5% over.

‘Wanneer het aantal grote grazers afneemt, neemt de kans op bosbranden enorm toe. Dat zien we bijvoorbeeld in Californië waar twee miljoen minder wilde herten rondlopen, maar ook in andere gebieden is dit merkbaar.’

Een rekensom van de Wild Horse Fire Brigade laat zien dat een wild paard in zijn leven een economische waarde van 70.000 dollar vertegenwoordigt.

Toegangskaarten voor de WEG zijn automatisch ook geldig voor de World Equine Expo, maar er zijn ook losse kaarten voor de expo beschikbaar.

Bron: horsetalk.co.nz

Foto: Archief

Reacties