Wijziging FEI doping-regelement voorgesteld

Wijziging FEI doping-regelement voorgesteld

Endurance

Er is een wijziging van het doping-regelement van de FEI voorgesteld voor de endurancesport. De FEI wil graag dat er een automatische, voorlopige schorsing wordt opgelegd aan de geregistreerde trainer van een paard dat positief op doping is getest. De schorsing zal moeten duren totdat de FEI ermee instemt om de schorsing op te heffen. Tijdens de vergadering van de FEI komende maand in Bahrain zal de aanvraag van de wijziging besproken worden, meldt Horsetalk

Schorsing voor trainers

In de endurancesport zien we steeds vaker dat de trainer de verantwoordelijkheid heeft over de dagelijkse verzorging van het paard. Deze trainer moet volgens de FEI-enduranceregels worden geregistreerd bij de FEI. Op basis van het huidige FEI-regelement, krijgen ruiter en paard een voorlopige schorsing wanneer er één of meer verboden stoffen in het lichaam van het paard worden aangetoond. Volgens de voorgestelde wijziging zou de trainer daar voortaan ook bij betrokken moeten worden.

Paarden trainen

Zelfs als de FEI met de huidige regelgeving een zaak tegen een trainer opent, zijn zij niet verplicht om de trainer te schorsen. Doordat een schorsing vaak uitblijft, is de trainer vrij om andere paarden te trainen terwijl de rechtszaak tegen hem loopt. De nieuwe regelgeving vraagt een automatische schorsing van de trainer wanneer een paard positief getest wordt. De trainer kan dan, tijdens zijn schorsing, geen paarden trainen.

Handhaving

De feedback op het voorstel was veelal positief, hoewel sommigen hun zorg uitten hoe deze nieuwe regel kan worden gehandhaafd. De Europese federatie maakt zich zorgen over de handhaving van de wijziging in het regelement. Zij vragen zich af hoe bewezen wordt dat de geregistreerde trainer ook daadwerkelijk de ‘echte’ trainer van het desbetreffende paard is.

 

Bron: Horsetalk

Archieffoto: Remco Veurink

Reacties